Oprez!
 Getty Images/iStockphoto
Osjetljivost

Lijekovi za želudac povećavaju rizik za nastanak alergija

Liječnici koji su sudjelovali u ovoj studiji naglasili su da se lijekovi za želučanu kiselinu ne uzimaju dulje nego što je potrebno.

Znanstvenici s austrijskog Medical University of Vienna (MedUni Vienna) koristili su epidemiološke podatke kako bi analizirali je li uzimanje lijekova koji smanjuju alergijske reakcije povezano s upotrebom lijekova za smanjenje želučane kiseline, koji se propisuju na recept. Utvrdili su da je upotreba antialergijskih lijekova veća u usporedbi s drugim lijekovima u osoba koje ujedno piju i inhibitore protonske pumpe - lijekove za liječenje peptičkih bolesti kao što su gastritis, peptički ulkus i GERB.


Infekcije bakterijama

Prema njihovom istraživanju, osobe koje uzimaju inhibitore protonske pumpe imaju dva do tri puta veće šanse da će kasnije u životu razviti alergije zbog kojih će također morati uzimati lijekove. Želučana kiselina nužna je u probavi hrane jer sadrži enzime koji je razgrađuju, štiti probavni sustav od infekcije bakterijama i ostalim štetnim tvarima. Smanjenje želučane kiseline može povećati rizik za osjetljivost na alergene.

Liječnici koji su sudjelovali u ovoj studiji naglasili su da se lijekovi za želučanu kiselinu ne uzimaju dulje nego što je potrebno jer mijenjaju i mikrobiom u gastrointestinalnom traktu i povisuju rizik za nastanak alergija.

Linker
23. travanj 2024 08:20