FOTOGRAFIJE: INSIDE CREATIVE HOUSE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Istraživanje

Lijekovi za kolesterol mogu spriječiti razvoj teškog oblika covida

Potvrđeno da su statini povezani sa smanjenim rizikom od smrti od korone među hospitaliziranim pacijentima

Uobičajeni lijekovi koji se koriste u liječenju povišenog kolesterola mogu smanjiti težinu covida-19. U novoj studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kaliforniji San Diego istraživači su potvrdili da su pacijenti koji su uzimali statinske lijekove imali 41 posto manji rizik od smrti u bolnici od covida-19. Rezultati istraživanja objavljeni su sredinom prošlog mjeseca u Plos One.

Zaustavlja napredovanje

"Kada smo se suočili s ovim virusom na početku pandemije, bilo je mnogo nagađanja o određenim lijekovima koji utječu na ACE2 receptor, uključujući statine, i mogu li utjecati na rizik od covida-19. Tada smo mislili da statini mogu inhibirati infekciju SARS-CoV-2 svojim poznatim protuupalnim učincima i mogućnostima vezanja, što bi potencijalno moglo zaustaviti napredovanje virusa", rekla je dr. Lori Daniels, glavna autorica studije i voditeljica odjela za kardiovaskularnu intenzivnu njegu na UC San Diego Health.

Receptor ACE2

Koristeći podatke iz Registra kardiovaskularnih bolesti Američke udruge za srce (gotovo 50.000 ispitanika), naprednijim su analizama uspjeli potvrditi prethodne nalaze (170 anonimnih medicinskih kartona pacijenata) da su statini povezani sa smanjenim rizikom od smrti od korone među pacijentima hospitaliziranim zbog covida-19. ACE2 receptor - regulatorni cilj statina - pomaže u kontroli krvnog tlaka, a lani je otkriveno da virus SARS-CoV-2 u prvom redu koristi isti receptor za ulazak u stanice pluća.

Linker
20. travanj 2024 20:27