Biljni preparati za smirenje
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Što pomaže protiv anksioznosti i nervoze?

Od pomoći može biti i lagana tjelesna aktivnost, npr. hodanje, a možete uzeti i neki dodatak prehrani - biljni preparat za smirenje, koji ne izaziva ovisnost i siguran je za dulju primjenu

Imam 58 godina i relativno sam dobra zdravlja. No, u posljednje vrijeme povremeno mi se javlja lupanje srca, glavobolja, nesanica, a inače redovita probava katkad mi je poremećena. Uglavnom, nisam kao prije i to me brine. Mogu li se ove moje tegobe povezati sa psihičkim stanjem u koje me je, kao i mnoge druge, dovela ova izvanredna situacija i kako si mogu pomoći? Nikad nisam uzimala nikakve lijekove za smirenje.

Lea N., Vodice

Odgovara dr. Melita Petrović, mag. farmacije:

dr. Melita Petrović

"U situacijama koje ne možemo kontrolirati kod nekih se javlja anksioznost, koja se osjeća kao napetost, strah, panika, a često je praćena i tjelesnim simptomima koje opisujete. Normalno je takvo prolazno ponašanje u posebnim situacijama, no ako to potraje i simptomi su izraženi, dobro bi bilo potražiti psihološku pomoć. Od pomoći može biti i lagana tjelesna aktivnost, npr. hodanje, a možete uzeti i neki dodatak prehrani - biljni preparat za smirenje, koji ne izaziva ovisnost i siguran je za dulju primjenu. U ljekarni potražite neki preparat koji sadrži pasifloru, valerijanu ili matičnjak. Postoje noviji ljekoviti oblici suhih ekstrakata (kapsule, tablete), a mogu se koristiti i kao tinkture. Iako su prirodni i neškodljivi, kod ovih biljnih lijekova ne smije se prekoračiti navedena doza."

Linker
28. studeni 2023 21:32