Bol u mišićima nogu, kihanje... simptomi ne prolaze
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Stalno imam simptome prehlade, o čemu bi se moglo raditi?

Potrebno je pomno pregledati cijeli organizam ne bi li se pronašlo mjesto gdje se javljaju tegobe na koje ste se, s obzirom na trajanje, naviknuli 

Imam 64 godine i već više od 20 godina imam simptome kao da stalno imam virozu i gripu, ali bez temperature. Osjećam bol u mišićima nogu, često kišem kao kod prehlade. Nalazi krvi su u redu, ali mi ovi simptomi ne prolaze. Koje bih pretrage trebala napraviti? O čemu bi se tu moglo raditi?

Ljiljana L., Zabok

Odgovara prim. dr. Slavko Lovasić, spec. obiteljske medicine:

"S obzirom na vašu dob i trajanje tegoba trebalo bi pomisliti na tzv. autoimune bolesti. Naime, makar to i ne primjećujemo, naš imunosni sustav obavlja brojne zadaće i čuva naš organizam od brojnih štetnih tvari, mikroorganizama, otrova i raspadnutih tumorskih stanica. Sam nalaz laboratorijskih pretraga često nije dostatan, već je potrebno pomno pregledati cijeli organizam ne bi li se pronašlo mjesto gdje se ipak javljaju neke tegobe na koje ste se, s obzirom na trajanje, naviknuli. Postoji niz autoimunih bolesti od kojih su najčešće bolesti štitnjače, reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, sindrom iritabilnih crijeva (Crohnova bolest), multipla skleroza, psorijaza, dijabetes i još neke koje se javljaju rjeđe. U posljednje vrijeme dosta se govori i piše o autoimunoj bolesti jetre, tzv. autoimunom hepatitisu, koji se teško otkriva i još teže liječi.

Autoimune bolesti

Danas je opisano i poznato više od 40 autoimunih bolesti koje više ili manje mogu započeti simptomima nalik vašim. Zato preporučujem da se nakon iscrpnog kliničkog pregleda (liječnik obiteljske medicine) pokušaju potražiti specifični znakovi za pojedinu autoimunu bolest te da se potom provedu biokemijski i drugi testovi. Ultrazvučnim pregledom organa trbuha, štitnjače te određivanjem specifičnih antitijela može se doći do vrlo dobre spoznaje o mogućoj autoimunoj bolesti. Fizička aktivnost, normalna i uravnotežena prehrana te okrepljujući san vrlo povoljno djeluju na opću otpornost organizma i to preporučujem da činite dok se ne obave dodatne pretrage i pregled."

Linker
15. travanj 2024 20:51