Dobro je ne posezati za analgeticima
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Naša djevojčica ima stalne glavobolje. Što da radimo?

Sumnja se na tenzijsku glavobolju, a svi nalazi su uredni

Naša kći ima glavobolje od najranije dobi, različita intenziteta i trajanja. Svi nalazi su uredni, sumnja se na tenzijsku glavobolju. Odlična je učenica. Ovo doba korone s brojnim ograničenjima vrlo teško podnosi, ima svakodnevne glavobolje. Postala je svadljiva, prkosna, neposlušna, nemoguća. Imate li kakav savjet?

Ivan i Maja K., Zagreb

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

dr. Ljiljana Popović Miočinović

"Tenzijske glavobolje mogu se pogoršati u sadašnjoj situaciji s koronom (strah, stres, izolacija od vršnjaka, boravak u zatvorenim prostorima i sl.). Najbolje ćete pomoći djetetu ako preispitate svoj emocionalni stav prema ovoj situaciji. Ako vi prihvatite da je ovo teško razdoblje za sve, ali i da će proći, uz pridržavanje uputa o ostanku kod kuće, poručujete djetetu da je to nevolja, ali da i vi i ono pomažete u borbi protiv koronavirusa. Djeca uče promatrajući odrasle i najjača poruka je ona koju oni vide iz naših postupaka. Pokušajte izbjeći trovanje informacijama i pokušajte u sadašnjim okolnostima osmisliti što kreativnije načine tjelesne aktivnosti (masiranje lica, zajedničko vježbanje, istezanje).

Prazne kalorije

Izbjegavajte pretjeran unos tzv. praznih kalorija, dakle slatkiša, grickalica i slično. Važno je da u izolaciji imate isplanirane aktivnosti s djetetom kojima se ono, a i vi, veselite, u kojima svi sudjelujete. Djevojčičino izražavanje emocija u ovakvim kriznim situacijama prijeko je potrebno radi očuvanja mentalnog zdravlja, a to uključuje i poneka neprimjerena ponašanja zbog smanjene tolerancije na frustracije. Djeci je teško suspregnuti nepoželjna ponašanja prema onima koji nas okružuju u ovoj situaciji. Dobro je ne posezati za analgeticima. Ukratko rečeno, poradite na osnaživanju vašeg roditeljskog stava prema situaciji uz poticanje tjelesnih aktivnosti u kućnim uvjetima. Tako ćete najviše pomoći djetetu."

Linker
25. travanj 2024 04:22