Problem koji posebno muči alergičare
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako zaštititi sluznicu nosa?

Za održavanje vlažne sluznice preporučuje se korištenje fiziološke otopine (u obliku spreja ili kapi) više puta na dan

Unatrag nekoliko dana, budući da sam stalno u zatvorenom prostoru, primijetila sam jaku suhoću u nosu i pucanje kapilara. Kako najbolje zaštititi sluznicu nosa? Imam 33 godine i alergičar sam.

Mladena B., Zagreb

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb:

Zagreb, 031111.
Zgrada EPH.
Dr. Jakov Ajduk odgovara na telefonske pozive citatelja casopisa Doktor u kuci i odgovara na njihova pitanja o zdravlju.
Na slici: dr. Jakov Ajduk - lijecnik.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
dr. Jakov Ajduk

"Suhoća zraka u zatvorenim prostorima nepovoljno utječe na sluznicu nosa, čija je uloga, uz ostalo, upravo ovlaživanje udahnutog zraka. Za održavanje vlažne sluznice preporučuje se korištenje fiziološke otopine (u obliku spreja ili kapi) više puta na dan. Ako postoji i kongestija nosa, još je bolja hipertonična otopina koja se također može koristiti više puta na dan. Preko noći mogu se koristiti fiziološke otopine u krutom obliku koje se nanesu u nos prije spavanja te održavaju sluznicu vlažnom. Ne smije se zaboraviti ovlaživanje zraka u prostorijama. Kod alergičara sluznica je još osjetljivija na suhi zrak. Korištenje nekih lijekova protiv alergije (npr. nazalnih kortikosteroida) može kao nuspojavu imati krvarenje iz nosa, koje je još češće u suhim prostorima te je potrebno uz terapiju češće ovlaživanje nosne sluznice kako smo opisali."

Linker
20. travanj 2024 03:59