Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak kože potreban za njezinu vlažnost i elastičnost
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako ukloniti bore bez operativnog zahvata?

Koriste se laser, radiofrekvencija, botoks, fileri ili punjači za bore te kemijski piling 

Imam izražene bore na licu koje bih željela ukloniti, ali se bojim anestezije. Koje su metode uklanjanja bora bez operacije?

Biserka F., Zagreb

Odgovara Maja Ceković, dermatovenerolog:

dr. Maja Ceković

"Bore se mogu ukloniti i bez operativnih zahvata, i to pomoću lasera, radiofrekvencije, botoksa, filera ili punjača za bore te kemijskog pilinga. Laser se vrlo često koristi za smanjenje bora lica. Tim se postupkom precizno ukloni sloj kože do željene dubine. Nakon ovog tretmana potreban je oporavak od nekoliko dana do dva tjedna. Laserski resurfacing je ablativna metoda koja se koristi za poboljšanje izgleda aktinički oštećene kože. Nakon frakcijskog lasera oporavak je brži, samo 2-5 dana.

Neinvazivni laseri

U novije vrijeme sve se više u svrhu pomlađivanja koriste neinvazivni laseri kojima se postiže stimulacija fibroblasta (stanice koje stvaraju kolagen) i remodeliranje kolagena. Krajnji rezultat bit će glađa koža, manje bora, poboljšanje napetosti i tonusa. Nakon ovih tretmana nije potreban oporavak te se mogu provoditi u pauzama za vrijeme posla. Preporučuje se tri do šest tretmana tijekom 2-4 tjedna. Rezultat se vidi za nekoliko mjeseci, nakon što se sintetizira vlastiti kolagen. BTL Exilis koristi kombinaciju visoke energije, monopolarne radiofrekvencije i ultrazvuka kako bi se postiglo duboko zagrijavanje u koži, što rezultira stvaranjem novog kolagena, zatezanjem kože i gubitkom masnoće. Stalno praćenje i kontrola RF protoka omogućuje postizanje optimalne temperature u najkraćem mogućem vremenu, omogućujući ugodan tretman za klijenta s izvanrednim rezultatom. Budući da se koristi sigurna termalna energija, pacijenti osjećaju ugodnu toplinu kod svakog tretmana. Injekcije za popunjavanje bora i oblikovanje lica postale su vjeran saveznik estetske medicine. Koriste se različiti proizvodi koji uspješno popunjavaju duboke i brišu sasvim sitne bore te vraćaju volumen. Trajnost učinka ovisi o vrsti proizvoda koji se koristi, tj. je li preparat resorptivan ili neresorptivan.

Hijaluronska kiselina

Posljednjih godina od resorptivnih preparata najviše se koristi hijaluronska kiselina. Ona je prirodni sastojak kože potreban za njezinu vlažnost i elastičnost. Učinak hijaluronske kiseline je 6-18 mjeseci, ovisno o organizmu i proizvodu koji se koristi. Botoksom ili botulinskim otrovom djeluje se na uzrok bora, odnosno sprečava se kontrakcija mišića. Injiciranjem te supstance opuštaju se mišićna vlakna i izglađuju bore. Već nekoliko dana nakon zahvata rezultati su očiti na sitnim borama oko očiju te vodoravnim i okomitim borama na čelu. Učinak traje 3-6 mjeseci te se tretmani moraju ponavljati 2-3 puta godišnje. Nuspojave su rijetke i prolazne. Može se javiti krvni podljev na mjestu uboda i privremena slabost susjednih mišića, što se očituje spuštanjem očnog kapka i asimetrijom lica, no to brzo prolazi."

Linker
23. travanj 2024 18:06