Promjene na koži koje nastaju zbog djelovanja godina i sunca na koži
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako se riješiti bradavica i keratoza?

Preporučila bih vam da kožu mažete losionima koji sadrže ureu, jer ona vlaži kožu i uklanja površinsku hrapavost. Za sada ne postoji nikakva krema ili preparat koji bi spriječio nastanak novih keratoza na tijelu

Cijeli život muku mučim s bradavicama. Bradavice su ravne i boje kože, a najviše mi smetaju ispod grudi i na preponama. Palila sam ih šest godina za redom kod dermatologa, ali neuništive su i samo se šire po tijelu. Za liječenje laserom nisam u prilici. Mogu li pomoći (s obzirom na osjetljiva mjesta) flasteri sa 40-postotnom salicilnom kiselinom ili 10-postotna salicilna i mliječna kiselina u kolodiju? Postoji li ikakva mast kojom bih se mogla sama mazati i spriječiti daljnje širenje bradavica po tijelu?


Ana L., Rijeka

Odgovara Klaudija Šebetić, dermatovenerolog:

Zagreb, 01109.
Kresimirov trg.
Poliklinika Sebetic.
Na fotografiji: Klaudija Sebetic.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
dr. Klaudija Šebetić

"Promjene koje opisujete vjerojatno su seboroične keratoze, što nisu virusne bradavice, nego promjene koje nastaju zbog djelovanja godina i sunca na koži. Pojedine osobe imaju ih manje ili više izražene, no mogu pomalo nastajati cijeli život. Ne bih vam preporučila flastere ili kolodije sa salicilnom kiselinom jer možete oštetiti kožu, a da keratoze ne prođu. Preporučila bih vam da kožu mažete losionima koji sadrže ureu, jer ona vlaži kožu i uklanja površinsku hrapavost. Za sada ne postoji nikakva krema ili preparat koji bi spriječio nastanak novih keratoza na tijelu."

Linker
13. travanj 2024 00:26