Miomi su dobroćudne izrasline na maternici i u nekim je slučajevima dovoljno samo praćenje
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako liječiti miom?

Ako ne počnu naglo rasti, nisu obilno prokrvljeni te svojim smještajem ili veličinom ne stvaraju tegobe (obilne menstruacije, bolovi, pritisak na mokraćni mjehur), nije potrebno liječenje

Prije mjesec dana otkriven mi je miom na maternici (5 mm). Imam 36 godina. Može li se miom liječiti gestagenima ili ga treba operativno ukloniti? Ne stvara mi probleme. Ciklusi su uredni.

Silva I., Mostar

Odgovara dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog:

dr. Jadranka Belan Žuklić

"Miomi su dobroćudne izrasline na maternici. Ako ne počnu naglo rasti, nisu obilno prokrvljeni te svojim smještajem ili veličinom ne stvaraju tegobe (obilne menstruacije, bolovi, pritisak na mokraćni mjehur), nije potrebno liječenje. Gestageni neće dovesti do smanjenja mioma. Dok je žena u reproduktivnoj dobi, veća je vjerojatnost da će miom nešto porasti. Nastupom menopauze miomi obično prestaju rasti i s vremenom se mogu blago smanjiti. Jedino učinkovito liječenje je operativno uklanjanje mioma ili embolizacija krvnih žila koje ga opskrbljuju. Primjena lijekova (npr. ulipristal acetat) služi za sprečavanje obilnih krvarenja kako bi se uz primjenu preparata željeza žena oporavila od slabokrvnosti i pripremila za operativni zahvat ili kako bi se dočekao nastup menopauze. Kod mioma od 5 mm dovoljno je samo ultrazvučno praćenje."

Linker
31. ožujak 2024 16:37