Tijekom nadzora trudnoće zdrave žene bez nepovoljnih ishoda ranijih trudnoća dovoljna su tri ultrazvučna pregleda
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kakav ritam pregleda u trudnoći treba biti u ovim uvjetima?

Ako je trudnica zdrava započela trudnoću i nema nikakvih tegoba, nije nužno odlaziti na ginekološki pregled do 11.-12. tjedna trudnoće pa i do kraja 13. tjedna

Dinamika pregleda u trudnoći

U sedmom sam mjesecu trudnoće i do sada je sve bilo u redu. Trebam li zadržati isti ritam pregleda i laboratorijskih pretraga i kako to provesti da se ne bih dodatno izlagala mogućoj infekciji koronavirusom?

Katarina P., Požega

Odgovara dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog, Zagreb:

dr. Jadranka Belan Žuklić

"S obzirom na to da još nemamo dovoljno saznanja o infekcijama COVID-19 virusom kod trudnica, preporuke za skrb o trudnicama tijekom ove pandemije temelje se na iskustvima iz ranijih koronavirusnih epidemija koje su bile praćene teškim oblicima bolesti dišnih puteva. Imunosni sustav tijekom trudnoće prilagođen je tako da omogućava rast i razvoj ploda. S druge strane, to stvara sklonost nekim upalama, npr. mokraćnog sustava. Čini se da su trudnice sklonije i razvoju težih oblika infekcije koronavirusom. Stoga se trudnicama preporučuje strogo pridržavanje općih higijenskih mjera i maksimalno izbjegavanje socijalnih kontakata, a to znači ne odlaziti u ginekološke ordinacije i laboratorije ako to nije nužno. Ako je trudnica zdrava započela trudnoću, bez nepovoljnih ishoda ranijih trudnoća, ako je tijek sadašnje trudnoće bio uredan do 7. mjeseca te trudnica nema nikakvih simptoma (bolovi, krvarenje, uredan krvni tlak), u najvećem broju slučajeva trudnoća će i dalje biti urednog tijeka i završiti urednim terminskim porodom.

Ne treba inzistirati

Tijekom nadzora trudnoće zdrave žene bez nepovoljnih ishoda ranijih trudnoća dovoljna su tri ultrazvučna pregleda. Prvi između 11. i 14. tjedna, sljedeći između 18. i 22. tjedna te između 28. i 32. tjedna. Dakle, postoji period od 3-4 tjedna kada se svaki od tih pregleda može učiniti. Nije potrebno inzistirati na pregledu u jeku pandemije! Ako je trudnica zdrava započela trudnoću i nema nikakvih tegoba, nije nužno odlaziti na ginekološki pregled do 11.-12. tjedna trudnoće pa i do kraja 13. tjedna. Tada će ginekolog procijeniti na temelju anamneze i kliničkog nalaza jesu li nužne laboratorijske pretrage i koje. Važno je naglasiti da se trudnice trebaju zdravo hraniti te uzimati manje količine hrane jer se tijekom trenutnih preporuka o smanjenom kretanju troši puno manje kalorija. Trudnoća sama po sebi ne zahtijeva puno veći kalorijski unos. Trudnice koje su imale granične ili tek blago povišene vrijednosti glukoze u krvi (GUK natašte, OGTT) trebaju se pridržavati dijete od 1800 kcal sa smanjenim unosom ugljikohidrata u obliku "brzih šećera" (slatkiši, fast food, sokovi).

Neka akutna stanja

Uz pridržavanje dijete, u većine tih trudnica vrijednosti glukoze bit će uredne s urednim tijekom trudnoće. Sve trudnice s težom patologijom trudnoće, npr. manifestni dijabetes, hipertenzija, stanje nakon habitualnih pobačaja itd., trebaju se o kontrolama konzultirati telefonski s primarnim ginekologom i klinikom u kojoj su se ranije kontrolirale. Neka od akutnih stanja u kojima se trudnica odmah treba javiti u bolnicu su obilno vaginalno krvarenje, jaki bolovi u trbuhu koji ne prestaju (između normalnih trudova postoje pauze), visoki krvni tlak praćen glavoboljom, visoka tjelesna temperatura... Još jednom treba naglasiti da se navedene općenite preporuke odnose samo na period pandemije te treba imati na umu da trudnice pripadaju rizičnoj skupini."

Linker
19. travanj 2024 09:21