U prevenciji pojave bubrežnih kamenaca važan je unos tekućine, pogotovo prilikom povećanih fizičkih napora
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Je li kamen u bubregu prepreka za fizičku aktivnost?

10. kolovoz 2020.
Fizička aktivnost ne samo da ne dovodi do pojave bubrežnih kamenaca nego, po nekim istraživanjima, smanjuje rizik za njihov nastanak

Nedavno mi je dijagnosticiran kamen u bubregu. Rekreativno se bavim sportom i ponekad treniram i po tri do četiri sata dnevno. Smijem li nastaviti s treningom bez straha?

Biserka l., Karlovac

 

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine:

Zagreb, 240717.
Milan Mazalin, lijecnik opce prakse.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX
 

"Nema razloga da ne nastavite sa svojim uobičajenim životnim navikama, tim više što je fizička aktivnost izuzetno važna za očuvanje i unapređenje zdravlja. Fizička aktivnost ne samo da ne dovodi do pojave bubrežnih kamenaca nego, po nekim istraživanjima, smanjuje rizik za njihov nastanak. U prevenciji pojave bubrežnih kamenaca vrlo je važan adekvatan unos tekućine. Mnogi, a možda i vi, često na to zaborave. To posebno vrijedi prilikom povećanih fizičkih napora, kada se velika količina tekućine gubi znojenjem pa se smanjuje izlučivanje urina i tako se stvaraju preduvjeti za pojavu kamenaca. Preporučujem vam pažljivu hidrataciju uz izbjegavanje mineralne vode, povremene kontrolne preglede, prije svega ultrazvučnu i laboratorijsku obradu. Naravno, u slučaju pojave bolova javite se svome liječniku ili urologu."

Teme
Linker
19. prosinac 2020 18:33