Iscrpljenost nije samo odraz oslabljenog imuniteta nego i neprospavanih noći
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Dojim, iscrpljena sam i umorna. Kako da ojačam imunitet?

Od osobite važnosti za vaš imunitet je kvalitetna i zdrava prehrana

Iscrpljena sam i umorna. Imam bebu od devet mjeseci koju dojim. Zanima me čime bih mogla ojačati imunitet, jer osjećam se jako iscrpljeno iako se zdravo hranim. Možda da kupim neke vitamine ili nešto slično?

Katarina H., Zabok

Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat, Zagreb:

dr. Vesna Gorički

"Od osobite važnosti za vaš imunitet je kvalitetna i zdrava prehrana, što vi i provodite. Vaša iscrpljenost nije samo odraz oslabljenog imuniteta nego vjerojatno i neprospavanih noći. Stoga si priuštite odmor svaki put kad beba spava. Uz redovitu prehranu uvrstite i sljedeće:

NONI: znanstvena istraživanja pokazala su da sastojci ploda biljke noni stimuliraju prirodnu imunosnu reakciju organizma, a potpuno je siguran za upotrebu u vrijeme dojenja.

MALINE: da bi se spriječila iscrpljenost i ojačao organizam, preporučuje se pijenje čaja od listova maline, koji je bogat vitaminima C i E, a ima i visok sadržaj kalcija i magnezija.

KOPRIVA: kopriva sadrži sve vitamine i minerale nužne za ljudski rast i razvoj pa se preporučuje u svim fazama trudnoće i dojenja. List koprive sadrži obilje željeza, kalcija i folne kiseline.

JOGURT: u probavnom sustavu nalazi se čak 60 posto stanica našeg obrambenog sustava, pa njegov rad ovisi o stanju crijevne flore. Jogurt i ostali probiotički napici sadrže dobre bakterije koje pozitivno utječu na imunosni sustav."

Linker
25. travanj 2024 17:40