Folnu kiselinu treba početi uzimati i prije začeća i to treba trajati minimalno do 12. tjedna trudnoće
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Do kada u trudnoći treba uzimati folnu kiselinu i koje još vitamine i minerale trebam?

Ako majka hranom ne uzima dovoljno folata, moguć je razvoj anemije, što pak može poremetiti djetetov rast, uzrokovati anemiju i prijevremeno rođenje

U prvom sam tromjesečju trudnoće. Znam da je važno uzimanje folne kiseline. Do kad bih je trebala uzimati i koji su još važni vitamini i minerali za održanje zdrave trudnoće?

Jasna Z., Mostar

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

dr. Melita Petrović

"Ženama tijekom trudnoće treba više folata zbog povećane proizvodnje krvnih stanica i sve većih potreba djeteta. Ako majka hranom ne uzima dovoljno folata, moguć je razvoj anemije, što pak može poremetiti djetetov rast, uzrokovati anemiju i prijevremeno rođenje. Folnu kiselinu treba početi uzimati i prije začeća jer se time smanjuje vjerojatnost nastanka anomalija živčanog sustava (defekti neuralne cijevi) i treba trajati minimalno do 12. tjedna trudnoće. Važan je i mineral magnezij zbog grčeva u nogama te preventivno pri sumnji na razvoj preeklampsije, kao i željezo. Treba odabrati dobar multivitaminski pripravak namijenjen za potrebe majke i djeteta te ga uzimati tijekom cijele trudnoće i u vrijeme dojenja. Poželjno je da sadrži preporučene doze folne kiseline (0,8 mg), željeza (60 mg) te svih drugih vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima koji su važni za tijelo u tom razdoblju."

Linker
10. ožujak 2024 10:15