Kako se hraniti u ovim uvjetima ako ste skloni alergiji i debljanju
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Čime poboljšati imunitet, ali bez debljanja?

Nužni su vitamini i minerali: vitamini A, C, E, B6 te selen, cink, željezo i bakar

Alergičar sam, ali i sklon debljanju. Zanima me kako se trebam hraniti da poboljšam imunitet, ali da se pritom dodatno ne udebljam.

Teo K., Zagreb

Odgovara Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat, Zagreb:

dr. Vesna Gorički

"Za pravilan rad obrambenog sustava nužni su vitamini i minerali: vitamini A, C, E, B6 te selen, cink, željezo i bakar. Nalazimo ih u voću, povrću, sjemenkama, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. Pomoći će i neki općeniti savjeti:

1. Izbalansirajte prehranu i jedite puno voća i povrća te smanjite hranu bogatu zasićenim mastima (sušeno meso i mesne prerađevine).

2. Jedite što više voća i povrća bogatog C vitaminom kao što su naranče, grejp, mandarine, kivi, brokula, šparoge, cvjetača, čaj ili pekmez od šipka.

3. Uzimajte puno namirnica bogatih cinkom, jer on sprečava razmnožavanje nekih virusa te može smanjiti trajanje bolesti i spriječiti komplikacije. Takve su namirnice grah, špinat, sjemenke bundeve, integralne žitarice, crni kruh.

4. Jedite što više hrane bogate selenom, koji ima antioksidativna svojstva. Jedite prokulicu, luk, češnjak, ribu, školjke, tunu, smeđu rižu.

5. Vitamin A podržava stanične membrane i pomaže u zaštiti sluznice usta, grla i pluća, pa ga unosite u organizam mrkvom, dinjom, kruškom, jetricama, mliječnim proizvodima, brokulom."

Linker
21. travanj 2024 06:54