Za pojavu prve menstruacije, među ostalim, potreban je dovoljan udio masnog tkiva u tijelu
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: 15 godina i još bez menstruacije, treba li potražiti pomoć?

Ako djevojka ima probleme s aknama i izraženije dlačice po tijelu ili ako do 16. godine ne dobije menstruaciju, svakako se treba javiti ginekologu 

Moja kći ima punih 15 godina, teška je 50 kg i visoka 167 cm. Grudi joj polako rastu od 13. godine i od tada ima "bijelo pranje". Mislim da bi prema svojoj građi već trebala dobiti menstruaciju. Trebam li je voditi liječniku?

Dijana Z., Osijek

Odgovara dr. Jandranka Belan Žuklić, ginekolog:

dr. Jadranka Belan Žuklić

"Budući da djevojka ima razvijene vanjske spolne osobine (rast dojki, dlačice na preponama i pazusima), najvjerojatnije će dobiti i menstruaciju. Kod djevojaka koje se intenzivno bave sportom (npr. atletika) zbog intenzivnog treninga i niske tjelesne mase menstruacija može izostati. Za pojavu prve menstruacije, među ostalim, potreban je dovoljan udio masnog tkiva u tijelu. Prema vašim podacima, bilo bi dobro kada bi kći dobila 2-3 kg. Za početak se može učiniti ultrazvučni pregled maternice i jajnika preko trbuha. Za pregled je potrebno imati djelomično pun mjehur. Ako djevojka ima probleme s aknama i izraženije dlačice po tijelu ili ako do 16. godine ne dobije menstruaciju, svakako se treba javiti ginekologu."

Linker
25. travanj 2024 22:55