SHUTTERSTOCK
riječ sručnjaka

Laser nije magični lijek za parodontitis

Je li i u liječenju parodontitisa došlo do napretka u vidu novih lijekova ili primjene modernih tehnologija

U doba kad se u gotovo svim područjima medicine terapije munjevitom brzinom mijenjaju i unapređuju zahvaljujući novim znanstvenim otkrićima i razvoju tehnologije, opravdano je zapitati se je li i u liječenju parodontitisa došlo do napretka u vidu novih lijekova ili primjene modernih tehnologija.


Zlatni standard

No, kako navodi dr. sc. Larisa Musić, specijalistica parodontologije iz Zavoda za parodontologiju, prema međunarodnim Smjernicama za liječenje parodontitisa donesenim 2020. godine, mehanička terapija uklanjanja naslaga je tzv. zlatni standard liječenja i nije zamjenjiva nikakvih drugim modernim tehnologijama.

- Laseri se često nazivaju instrumentima budućnosti i imaju široku primjenu u dentalnoj medicini, no iako se često reklamiraju kao bezbolno terapijsko rješenje za parodontitis, Smjernice za liječenje parodontitisa nisu suglasne s time. Samostalno se laseri ne mogu upotrebljavati (jer mehanički ne uklanjaju naslage), a kao dodatak klasičnoj terapiji ne pružaju dodatne pozitivne učinke koji bi opravdali njihovu upotrebu. Nasuprot tome, njihova upotreba u parodontološkoj kirurgiji i liječenju oko implantata nije osporiva - smatra dr. sc. Musić.

Što se pak tiče lijekova, Smjernicama za liječenje parodontitisa veoma su ograničena i antibiotička i protuinfektivna sredstva koja se mogu upotrebljavati lokalno, stavljanjem u džepove. Antibiotici koji se primjenjuju sustavno preporučuju se u vrlo rijetkim slučajevima, a nikako ne uobičajeno.

Linker
25. travanj 2024 03:22