Svake godine bilježimo oko 500 novih bubrežnih bolesnika
 Foto: iStock
Svjetski dan bubrega

Kroničnu bubrežnu bolest treba otkriti i liječiti na vrijeme

10. ožujak 2016.
Ova tri koraka mogla bi poboljšati liječenje bubrežnih bolesnika u Hrvatskoj, a predlažu ih najeminentniji hrvatski nefrolozi

Procjenjuje se da oko 150.000 osoba u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest i u riziku su da im se bolest pogorša. Ako se ne otkriju, čimbenici rizika za razvoj bubrežne bolesti uzrokuju progresivan gubitak bubrežne funkcije i u konačnoj im fazi preostaje liječenje dijalizom ili transplantacija bubrega (oko 500 novih bolesnika na godinu).

U Hrvatskom društvu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora smatraju da je u Hrvatskoj liječenje bubrežnih bolesnika sve bolje, ali i dalje ostaju neriješeni problemi s kojima se bubrežni bolesnici susreću.

Nerazumljiva ograničenja

Nefrolozima je i dalje otežano odgovarajuće liječenje anemije u kroničnoj bolesti bubrega jer imaju ograničenja u propisivanju lijekova za stimulaciju eritropoeze (LSE). Ono se i dalje ne provodi u cijelosti u skladu sa smjernicama koje su donijeli Europsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju te Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju.

Prevencija je najbitnija

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju predlaže da se, kako bi se poboljšala skrb o bubrežnim bolesnicima, pozornost posebno posveti ranom otkrivanju kronične bubrežne bolesti. S tim su izradili prijedlog Akcijskog plana za prevenciju i rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti u Hrvatskoj 2016. - 2020., koji bi se provodio u suradnji s obiteljskim liječnicima, a uz potporu Ministarstva zdravlja.

Novi lijekovi na osnovnoj listi HZZO-a

Također, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju zalaže se da se na osnovnu listu lijekova HZZO-a, uvrste i lijekovi koji su važni za liječenje bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti u ranijoj fazi kao što su aktivni oblik vitamina D (parikalcitol) te nekalcijski i nemetalni vezači fosfata (sevelamer, kalcij acetat-magnezij karbonat).

Teme
Linker
07. srpanj 2022 18:48