Idealno osvježenje!
 Getty Images
supernamirnica

Kralj tropskog voća: povećava kvalitetu sperme, snižava tlak te može izblijediti staračke pjege

Lista pozitivnih učinaka na zdravlje kod ananasa je poduža: ima diuretička svojstva, potiče apetit, pospješuje probavu, uništava crijevne nametnike, pomaže kod sunčanice...

Općenito gledajući, u svijetu je ananas najčešće konzumirano voće nakon banane i agruma. Vrlo je cijenjen zbog svog iznimnog okusa i pozitivnog učinka na zdravlje. Često se u tropima zove kraljem voća. Najčešće se jede svjež ili se suši. Uz to, služi kao sirovina za dobivanje limunske kiseline.


Pomaže i kod sunčanice

Zreli ananas sadrži jednostavne šećere, prehrambena vlakna, a bogat je i mikronutrijentima: karotenoidima, nekim vitaminima B-skupine i vitaminom C. U manjim količinama ima i kalcija, fosfora, željeza i mangana.

Potonji sudjeluje u izgradnji kostiju i vezivnog tkiva te povećava kvalitetu sperme. Zanimljivo je da ananas sadrži bromelain, enzim koji razgrađuje bjelančevine. Farmaceutski proizvodi s bromelainom uspješno se koriste u liječenju reumatoidnog artritisa. Tu je i malatna kiselina, koja jača imunitet, kožu čini mekom, a pridonosi i oralnom zdravlju.

Konzumiranje ananasa ima pozitivan utjecaj na raspoloženje, snižava visoki krvni tlak, smanjuje rizik od ateroskleroze te ublažava mučninu i upalne procese u organizmu - kaže nutricionistica Vesna Bosanac. Lista pozitivnih učinaka na zdravlje kod ananasa je poduža: ima diuretička svojstva, potiče apetit, pospješuje probavu, uništava crijevne nametnike, pomaže kod sunčanice. Bromelain prodire kroz kožu i može izblijediti hiperpigmentacije (staračke pjege).

Vatu natopljenu sokom ananasa položimo na hiperpigmetacije na nadlanicama i one blijede ili potpuno nestaju. U karipskim zemljama ananas je cijenjeni afrodizijak. U kliničkim istraživanjima na ljudima dokazan je i protuupalni učinak te da smanjuje simptome akutnog sinusitisa, laringitisa i gihta, a pokazalo se i da pomaže u bržem oporavku nakon ozljeda i operacija.


Jedite ga samog

Protuupalno djelovanje ananasa najviše će doći do izražaja ako se jede sam (što zapravo vrijedi za većinu voća). U kombinaciji s drugim namirnicama enzimi ananasa iskoristit će se za probavu hrane.

Linker
04. travanj 2024 23:41