Kad je nivo šećera u krvi povišen, tijelo nije u stanju pravilno pohraniti i apsorbirati glukozu.
 Foto: iStock
Bolje spriječiti nego liječiti

Krafna tu, sladoled tamo... Znakovi da ste itekako pretjerali s unosom šećera

15. lipanj 2017.
Većina ljudi misli da samo dijabetičari imaju povišen nivo šećera u krvi. No, u krivu su. Donosimo 12 znakova da jedete previše šećera.

Od ovog stanja može patiti svaka osoba, a da toga nije ni svjesna. Možda neće ni primijetiti štetu koju je šećer učinio živcima, krvnim žilama, ali i organima. Zato je važno prepoznati simptome koji vam govore da ipak unosite previše šećera.

1. Konstantna glad

Visok nivo šećera u krvi sprječava glukozu da uđe u stanice. Kao rezultat, tijelo ne dobiva energiju i stalno traži hranu.

2. Povećan umor

Kad je nivo šećera u krvi povišen, tijelo nije u stanju pravilno pohraniti i apsorbirati glukozu. Energija se neefikasno troši, a stanice tijela ne dobivaju gorivo koje im je potrebno. Sve ovo dovodi do toga da se osoba vrlo često osjeća umorno, a da za to nema valjani razlog.

3. Često mokrenje

Ako je šećer u krvi previsok, bubrezi ne mogu ponovno apsorbirati tekućinu. Stoga, tijelo, nastojeći izjednačiti koncentraciju glukoze u krvi i stanicama, otapa krv intracelularnom tekućinom, čime se koncentracija glukoze dovodi do normalne. To rezultira čestim mokrenjem.

4. Suha usta i pojačana žeđ

Suha usta i snažna žeđ su odgovori na pojačan gubitak tekućine. Hipotalamus, koji procjenjuje nivo dehidracije i izaziva osjećaj žeđi, šalje signale mozgu. Naravno, ne možete ne piti, ali probajte u većini slučajeva uzeti vodu ili čaj bez šećera.

5. Gubitak težine

S visokim nivoom glukoze, u kratkom vremenu možete izgubiti na težini. Bez obzira ako ste jeli puno obroka koji sadrže mnogo kalorija. Postoji nekoliko razloga za ovo:

  • Gubitak tekućine zbog čestog mokrenja dovodi do niskog nivoa tekućine u cijelom tijelu, a rezultat toga je gubitak težine.
  • Ako je nivo nedovoljan za metabolizam glukoze, tijelo će se prebaciti na sagorijevanje masti.
  • Velika količina urina na visokoj razini glukoze čini to da tijelo troši više kalorija. Na taj način, tijelo se pokušava 'riješiti' viška glukoze.

6. Infektivne bolesti

Infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije mogu pogoditi oba spola. Ipak, mnogo su češće kod žena koje imaju visok nivo šećera u krvi i dijabetes. Velika količina šećera stvara povoljnu sredinu za razmnožavanje gljivica i bakterija.

7. Suha koža

Suha koža može biti povezana s visokim nivoom šećera u krvi iz više razloga:

  • Često mokrenje dehidrira tijelo do te mjere da se koža počinje sušiti.
  • Problemi s kožom na nogama znak su ateroskleroze. Ovo se javlja kada krvne žile koje prenose kisik i hranjive tvari iz srca u ostatak tijela postaju debele i krute - ponekad ograničavaju dotok krvi u organe i tkiva. Zdrave arterije su fleksibilne i elastične, ali s vremenom, zidovi u arterijama se mogu stvrdnuti. Ova bolest je česta kod dijabetičara.
  • Oštećeni živci mogu poremetiti normalan rad znojnih žlijezdi, a one utječu na vlažnost kože.

Foto: iStock
Suha koža može biti povezana s visokim nivoom šećera u krvi iz više razloga.

8. Problemi s koncentracijom

Visok nivo šećera sprječava glukozi ulazak u moždane stanice, tako da mozak ima poteškoća pri dobivanju energije. Ovo negativno utječe na brzinu razmišljanja i donošenje odluka.

9. Zamagljen vid

Zamagljen vid je rezultat dehidracije zbog visokog nivoa šećera u krvi, a također utječe i na stanice oka. One se zatim deformiraju i oko gubi sposobnost pravilnog fokusiranja.

10. Sporo zarastanje rana i posjekotina

Ovo se događa zbog oštećenja krvožilnog sustava. Dolazi naime do pogoršanja cirkulacije krvi, pogotovo u nogama, a sve to zbog šećera.

11. Smanjen libido

Poteškoće u održavanju erekcije također se mogu pojaviti. Zdrava erekcija zahtijeva zdrave živce, dobar protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona. Ipak, višak šećera u krvi može negativno utjecati na svaki od tih sustava.

12. Razdražljivost

Prema istraživanju, osobe s visokim šećerom su više anksiozne, razdražljive i sklonije su depresiji. Mozak ovisi o jednakoj opskrbi glukoze, a oštri skokovi njezine razine negativno utječu na njegov rad. Kao rezultat toga, naše raspoloženje se pogoršava. Šećer također utječe na apsorpciju još jednog hranjivog sastojka odgovornog za raspoloženje - krom. Ovaj je mineral potreban za održavanje stabilne razine šećera u krvi jer inzulin, koji čisti glukozu iz krvi, ne može bez njega pravilno raditi.

Teme
Linker
27. lipanj 2022 06:45