Špinat je i jedan od najboljih izvora vitamina K, važnog za zdravlje kostiju
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Kombinacija hranjivih sastojaka koja čuva cijeli organizam i pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva, pluća, dojke i prostate

Špinat je često na našim jelovnicima i to je odlično, jer ova se zelena lisnata povrtnica ubraja u superhranu zahvaljujući visokom sadržaju folata, vitamina A i C, vlakana, magnezija, željeza i drugih sastojaka

Magnezij je nužan za normalan rad svih mišića, pa tako i srca; kalij pospješuje izlučivanje vode te snižava tlak, potiče čišćenje organizma i olakšava rad bubrega i srca; beta-karoten snažan je antioksidans; vitamini B skupine jačaju živce, a važni su i za lijep izgled kože, kose i noktiju; antioksidans lutein posebno je važan za očuvanje zdravlja makule, dijela rožnice koji je mjesto najoštrijeg vida, a prehrambena vlakna potiču pokretljivost crijeva, čime pospješuju izlučivanje otpadnih tvari i smanjuju mogućnost zatvora, što je iznimno važno u vrijeme kada se krećemo manje nego inače.


Jedan od najboljih izvora vitamina K

Treba reći i da kombinacija vitamina A i C, vlakana, folata, magnezija i 13 flavonoida iz špinata pomaže u borbi protiv raka, posebno raka debelog crijeva, pluća, dojke i prostate. Špinat je i jedan od najboljih izvora vitamina K, važnog za zdravlje kostiju: u 100 grama svježeg špinata četverostruka je preporučena dnevna doza ovog vitamina. Vitamin C, uz neke druge sastojke špinata, jača naš imunitet.

Ti nutrijenti omogućuju tijelu normalnu diobu stanica i popravljanje štete na DNK. U jednoj šalici špinata čak je 330 posto preporučene dnevne količine vitamina A, koji je važan za održavanje dobrog imunosnog sustava, za zdravlje dišnih organa i borbu protiv infekcija. Treba reći da špinat sadrži oksalnu kiselinu, a njeni kristalići mogu začepiti bubrežne kanale, pa je bubrežnim bolesnicima bolje ne jesti špinat. Najviše oksalne kiseline ima u peteljkama i rebrima špinata, pa ih je uputno ukloniti kod pripreme.

Njeno djelovanje ublažava se ako se špinat priprema s mlijekom, jer se ona veže s kalcijem te nastaje netopivi spoj koji se izlučuje iz organizma. Najviše ćemo od špinata dobiti ako ga samo vrlo kratko kuhamo u vodi, preporučuje se i kuhanje na pari, s uljem ili pirjanje, ali ne dugo, kako bi se sačuvali vrijedni sastojci


Mladi špinat može se jesti i sirov

Budući da kuhanjem gubi veliku količinu vode, za jednu porciju treba računati 450 grama svježe namirnice. Sezona špinata traje gotovo cijelu godinu, od ožujka do studenog, pa se nadamo da će ga biti moguće nabaviti i ovih tjedana.

Dobrodošla i vrlo praktična zamjena je kupovni zamrznuti špinat, čiji su aroma i okus ipak nešto slabiji. Zamrznuti ga možete i sami: podijelite i očistite listove pa ih blanširajte tri minute. Isperite, ocijedite i ostavite da se osuši. Potom ga narežite, podijelite u vrećice i spremite u zamrzivač. Jednako postupajte i s blitvom.

Linker
19. travanj 2024 01:23