SHUTTERSTOCK
važno

Kolonoskopija: tko, kada i koliko često treba ići na pretragu debelog crijeva?

Ako je kolonoskopski nalaz uredan, kolonoskopija se ponavlja za pet do deset godina


Rak debelog crijeva na drugom je mjestu po učestalosti karcinoma i kod muškaraca i kod žena. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli više od 3000 ljudi, a nažalost oko 2000 umre. Rak debelog crijeva ima veliku izlječivost i visoke izglede za izlječenje ako se otkrije na vrijeme, odnosno ako se spriječi redovitim uklanjanjem polipa u debelom crijevu pomoću dijagnostičko-terapijske pretrage - kolonoskopije. Naime, u 95 posto slučajeva karcinom debelog crijeva nastaje kao zloćudna preobrazba polipa, a oni se jednostavno i bezbolno uklanjaju kolonoskopijom.

No, zbog neugode i straha od pretrage mnogi se ne odazovu čak ni besplatnom pozivu na provjeru okultnog (skrivenog) krvarenja u stolici. Test dobivaju na kućnu adresu sve osobe od 50. do navršene 74. godine i radi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici. Tim pregledom moguće je ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu i ako se otkrije polip, odstraniti ga, čime se sprečava nastanak raka. Važno je i otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koja su povezana s češćom pojavom raka debelog crijeva. One bi na pregled trebale biti upućene i prije 50. godine.


NEKI IMAJU VEĆI RIZIK

Rizični čimbenici za rak debelog crijeva su nasljedni - primjerice ako je roditelj obolio, djeca trebaju biti upućena na kolonoskopiju deset godina ranije od dobi u kojoj je roditelju dijagnosticiran rak. U nekim slučajevima nasljednog oblika raka debelog crijeva to može biti i ranije. Također, rizik za rak debelog crijeva povećava i neredovita prehrana s mnogo bjelančevina životinjskog porijekla, suhomesnati i visokoprerađeni proizvodi, pržena hrana te prehrana siromašna vlaknima, voćem i povrćem. Pretilost, pušenje i kronični zatvor također pogoduju nastanku raka. Svakoj se osobi preporučuje prvu kolonoskopiju učiniti između 45. i 50. godine. Također, ako primijetite krv u stolici, stolicu drugačijeg oblika, primjerice ako je tanja ili imate zatvor bez nekog očitog razloga, obavezno se treba javiti liječniku i inzistirati na kolonoskopiji. Ti simptomi ne znače nužno da je riječ o raku, krvarenje može biti i iz polipa ili zbog hemoroida, ali važno je provjeriti i liječiti ta stanja. Od liječnika ćete dobiti detaljne upute kako se pripremiti za pretragu, a striktno pridržavanje savjeta tijekom pripreme omogućit će lakšu i bržu pretragu. Ako je nalaz uredan, kolonoskopija se ponavlja za pet do deset godina. Nakon uklanjanja polipa za godinu dana, a ako je kontrolna kolonoskopija uredna, sljedeća pretraga je za tri do pet godina.


KAMPANJE OSVJEŠĆIVANJA

S obzirom na porast učestalosti raka debelog crijeva u sve mlađih ljudi, mnoge zemlje pokrenule su kampanje osvješćivanja ljudi i nužnosti odlaska na kolonoskopski pregled. Nedavno su čak i popularni američki glumci Ryan Reynolds i Rob McElhenney - obojica 45-godišnjaci, što je prema preporukama Američkog onkološkog društva nova dob za prvi preventivni kolonoskopski pregled - objavili snimke vlastitih kolonoskopija na svojim Instagram i YouTube stranicama kako bi podigli svijest o raku debelog crijeva i važnosti preventivnih pregleda. Kod obojice su nađeni polipi u ranom stadiju. Reynolds nije imao nikakve simptome prije nego što mu je otkriven polip, a liječnik je istaknuo da se upravo zbog toga radi ova pretraga. McElhenneyju su otkrili tri polipa za koje je njegov liječnik rekao da nisu zabrinjavajući, ali da je dobro što su rano otkriveni i uklonjeni. Nakon videa slijedi poruka: "Rak debelog crijeva može se spriječiti. Ako imate više od 45 godina, razgovarajte sa svojim liječnikom o kolonoskopiji".

Linker
03. travanj 2024 21:02