Naborana i nelijepa, zajedno sa starim i vidljivo naboranim rukama jedan su od najrealnijih, ali i najokrutnijih pokazatelja godina.
 Foto: iStock
Vratite sat

Koljena otkrivaju stvarne godine, no ove metode ih mogu pomladiti

U mladosti napeta i čvrsta, koljena s godinama gube elastičnost i definiranost, poput kože lica, pa su uz vidljivo naboranu i oštećenu kožu ruku jedan od najokrutnijih izdajica godina.

Starenje ostavlja trag na cijelom tijelu, na licu, vratu, dekolteu, koža na rukama se opušta, grudi se spuštaju, talože se masne naslage na nogama i trbuhu. Koža gubi elastičnost, postaje sve tanja. Za lice, na kojem se stvaraju bore, estetska kirurgija nudi pregršt rješenja. Uz invazivne i neinvazivne metode pomlađivanja, od botoksa i filera do pravih korektivnih face-lifting zahvata, žene se najčešće podvrgavaju korekcijama grudi i raznim metodama uklanjanja masnih naslaga i oblikovanja figure, među kojima je najpopularnija liposukcija.

Međutim, ne neke dijelove tijela kao da se zaboravlja, a oni su također pokazatelji godina i nisu pošteđeni tragova starenja. To su koljena. U mladosti napeta i čvrsta, s vidljivo izraženim tonusom, s godinama gube elastičnost i strukturu, poput kože lica.

Naborana i nelijepa, zajedno sa starim i vidljivo naboranim rukama jedan su od najrealnijih, ali i najokrutnijih pokazatelja godina.

Smežurana, s vidljivim viškom kože, estetski su problem ne samo brojnih žena nego i muškaraca. Posebnu predispoziciju za opuštanje kože koljena imaju mršaviji ljudi jer nemaju puno masnoće u tijelu pa se kod njih ovaj problem javlja ranije, čak i u mlađim godinama. S druge strane ne treba zaboraviti ni genetske predispozicije, jer upravo genetika često diktira kojom ćemo brzinom i na koji način starjeti te kako ćemo izgledati u tridesetim, četrdesetim, pedesetim i kasnijim godinama.

Tako je i po pitanju izgleda koljena te se traže rješenja da se i ona pomlade, zategnu bore oko njih i ukloni višak kože. Problem su i tvrdokorne masne naslage s unutrašnje strane koljena kojih se žene ne mogu riješiti ma kako se brinule o sebi i vodile zdrav stil života u koji se ubraja pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i pozitivan stav. Estetska kirurgija vrtoglavo napreduje i na tom polju.

Najsofisticiranija metoda koja je u već mnogo slučajeva pokazala najbolje i najtrajnije rezultate je Vaser liposukcija, pomoću koje je moguće ukloniti višak masnog tkiva i zategnuti kožu oko koljena.

VASER LIPOSUKCIJA - PRVA METODA IZBORA

- To je suvremena metoda koja spada u sam vrh mogućnosti za oblikovanje koljena i nogu, ali i cijelog tijela. Ako je potrebno pomladiti samo koljena i eliminirati višak masnih naslaga ne dirajući ostale dijelove nogu, postupak je relativno rutinski, brz i jednostavan. Dovoljna je lokalna anestezija koja se daje iznad koljena iglom pod kožu kako bi se umrtvilo područje na kojem se raditi zahvat, a pacijent je cijelo vrijeme budan. Kad anestezija počne djelovati, prvo se uz pomoć ultrazvučnih valova ciljano razbijaju masne naslage.

Ultrazvučni valovi ih raspršuju i pretvaraju u tekućinu koja se potom uklanja vrlo tankim kanilama. Metoda je precizna, a zahvat traje oko četrdeset minuta. S obzirom na to da se radi o minimalno invazivnoj metodi, i tijek oporavka je relativno brz, pacijent nema bolove i odmah nakon zahvata napušta kliniku, a već nakon dva dana može početi sa svim uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima.

Ako se osoba podvrgava složenijem zahvatu, Vaser liposukciji koja osim koljena uključuje cijele noge, potrebna je opća anestezija, operacija traje dva do tri sata, a oporavak oko dva tjedna.

Nakon zahvata mogu nastati hematomi i blaže otekline koje se nakon dva tjedna povlače. S obzirom na to da se radi o zahvatu u kojem se pomoću kanila prodire pod kožu, dobro je nakon toga ići na tretmane limfne drenaže kako bi tkivo što prije vratilo elastičnost. Da bi se stanjena kože pod kojom više nema toliko masnoća što bolje priljubila uz tkivo, a tretirano područje oko koljena djelovalo pomlađeno, potrebno je nositi elastični zavoj ili steznik mjesec dana - kaže o ovoj metodi dr. Siniša Glumičić, spec. estetske kirurgije iz estetskog kirurškog centra Glumičić Medical Group u Zagrebu.

Ova metoda najučinkovitija je za uklanjanje jastučića s unutrašnje strane koljena jer su na tom dijelu masne stanice vrlo tvrdokorne i žene ih se često ne mogu riješiti nikakvim dijetama, zdravom prehranom, mršavljenjem ni vježbanjem.

Foto: iStock
Neinvazivna metoda koja se također savjetuje kao izbor za pomlađivanje koljena je mezoterapija i punjenje koljena filerima.

MLAĐA KOLJENA POMOĆU VLASTITE KRVI

Uz Vaser liposukciju vrlo učinkovita metoda za tretiranje i pomlađivanje svih dijelova tijela, pa tako i koljena, jest PRP (Platelet-rich plasma) metoda. Riječ je, jednostavno rečeno, o estetskom tretmanu pomlađivanja vlastitom plazmom; čovjek svojim faktorima rasta koji se nalaze u njegovoj krvi zapravo sam sebi vraća mladolik izgled. Postupak je brz i jednostavan, traje oko jedan sat. Iz vene se prvo uzima mala količina krvi koja se zatim u specijalnim aparatima centrifugira, a tijekom tog procesa u epruveti se odvajaju krvni sastojci.

Ti derivati krvne plazme odmah se injektiraju u željeno područje, u ovom slučaju u koljeno radi njegova pomlađivanja. Nakon postupka može se pojaviti crvenilo i otečenost koja se povlači za nekoliko sati.

Ovisno o stanju i izgledu koljena postupak je nakon nekog vremena potrebno ponoviti, a savjetuje se i održavanje svakih pola godine. Ovom metodom koži se vraća vitalnost jer potiče proizvodnju kolagena, a koža oko koljena postaje zategnutija i mekša.

MEZOTERAPIJA I FILERI

Neinvazivna metoda koja se također savjetuje kao izbor za pomlađivanje koljena je mezoterapija i punjenje koljena filerima. Fileri su najbolja metoda u tretiranju naboranih koljena s viškom kože jer ih čine mekim i zategnutijim, baš kao što to čine i na licu. Budući da se radi o razgradivom materijalu, postupak treba ponavljati svakih godinu dana. Kad je riječ o mezoterapiji, postupak je sličan kao i za tretiranje drugih dijelova tijela, a podrazumijeva višestruke lokalne mikroinjekcije.

Pomoću sitnih uboda, koji se na koži osjećaju poput uboda komarca, pod kožu se ubrizgavaju određene supstance koje djeluju na aktivaciju kolagena, povećavaju cirkulaciju, ubrzavaju metabolizam i omogućuju eliminaciju štetnih tvari. Nakon tretmana na mjestu uboda pojavljuje se lagano crvenilo, nastaje lokalna reakcija, ali nakon nekoliko dana sve to splašnjava, a sa splašnjavanjem se pomlađuje i koža koljena.

ZAGRIJAVANJEM DO MLAĐE KOŽE

Za poboljšanje izgleda koljena poželjno je uključiti i radiofrekvenciju, a to je tretman koji učvršćuje, zateže i podiže kožu, stimulira prirodnu obnovu kolagena koji kožu čini glatkom, elastičnom i naizgled mlađom. Zagrijavanjem tkiva na oko 40 stupnjeva dopire se do dermisa, stimulira se prirodni i obnovljivi kolagen, nakon nekoliko tretmana koža koljena postaje čvršća i zategnutija, a postupak ujedno utječe na smanjivanje masnih naslaga s unutarnje strane koljena.

Radiofrekvencija je opuštajući tretman, neinvazivan i stoga dobra opcija za sve koji žele poboljšati tonus kože oko koljena, a ne žele se podvrgavati operativnim zahvatima.

Unatoč ovim suvremenim tretmanima pomlađivanja starenje se ne može potpuno zaustaviti. To je prirodni proces koji valja prihvatiti i s njim se dostojanstveno nositi, a uz tretmane koji će neugledan izgled starih koljena ublažiti aktivan život jedan je od bitnih preduvjeta da ona budu zdrava. Jer što je muskulatura bolja i jača, i koljena su zategnutija i privlačnija.

Linker
20. travanj 2024 14:21