SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koliko vremena nakon poroda početi s treniranjem?

Kada će žena biti spremna, ovisi o mnogim čimbenicima - je li porođaj bio vaginalni ili carskim rezom, je li bio težak...

Kada se nakon poroda može početi s treninzima?

Tina R., Zabok

Odgovara dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog:

image
GORAN MEHKEK/CROPIX CROPIX

"Već nekoliko dana nakon urednog vaginalnog porođaja može se pokušati s laganim vježbama stezanja i opuštanja mišića dna zdjelice te šetnjama od 15-20 minuta. Ako se pojavi nelagoda ili bol, treba s vježbanjem pričekati još neko vrijeme. Kada će žena biti spremna, ovisi o mnogim čimbenicima - je li porođaj bio vaginalni ili carskim rezom, je li bio težak, je li učinjen urez međice (epiziotomija) ili su nastale spontane ozljede struktura porođajnog puta itd. Žene koje su vježbale prije i tijekom trudnoće većinom imaju manji porast tjelesne težine, bolje se osjećaju i brže oporavljaju te često započinju s umjerenim treninzima oko mjesec dana nakon porođaja. Babinje traje šest tjedana, u tom periodu se spolni sustav i većina drugih tjelesnih funkcija vrati u stanje kao prije trudnoće. Nakon toga se može započeti s intenzivnijim treninzima."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 02:54