SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koliko su pouzdani rezultati mjerenja vitamina u ljekarni?

Radi se o tzv. screening postupcima koji ne mogu biti zamjena za znanstveno utemeljene medicinsko-biokemijske metode pretraga

Nedavno sam bio na testiranju vitamina i minerala u ljekarni i nađen mi je velik nedostatak gotovo svih vitamina koje su mjerili. Gospođa koja me testirala rekla je da se javim liječniku s tim nalazom, no moj liječnik smatra da ti nalazi nisu pouzdani i da im ne treba vjerovati. Što da radim?

Marko V., Bjelovar

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Ako nam je prehrana uravnotežena i raznovrsna, vjerojatno nam je unos vitamina i minerala dovoljan. No, zbog nedostatnog unosa hrane, povećanih potreba, slabe iskoristivosti te zbog tjelesnih i emotivnih stresova možemo posegnuti za suplementacijom nutrijenata i pomoći si kod umora, prehlade, u usporavanju starenja i smanjenju rizika od obolijevanja. Tržište vitaminsko-mineralnih dodataka prepuno je različitih preparata, a u nekim laboratorijima i ljekarnama vrši se mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa. Postoje različite brze i bezbolne metode, legalno se mogu provoditi u ljekarnama jer uređaji ne trebaju dozvole Ministarstva zdravstva. No, radi o tzv. screening postupcima koji ne mogu biti zamjena za znanstveno utemeljene medicinsko-biokemijske metode pretraga. U slučaju sumnje na ozbiljan deficit pojedinog nutrijenta jedini adekvatan način je provjera statusa minerala i vitamina iz krvi."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
08. travanj 2024 10:57