SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koliko su opasne ciste na štitnjači?

Cistične promjene u štitnjači su dobroćudnog karaktera i u većini slučajeva dovoljno ih je samo pratiti

Prije tri godine radila sam kolor-dopler vrata i tada mi je nađena jedna cista na štitnjači i jedna kalcificirana. Svake godine idem na ultrazvuk štitnjače, da se provjeri je li sve u redu. Već tri godine nalaz je nepromijenjen, ciste se ne povećavaju. Koliko su zaista opasne? Imam 45 godina.

Ljiljana P., Novska

Odgovara dr. Božidar Perić, internist-endokrinolog:

image
RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX

"Promjene u strukturi štitnjače (ciste, čvorovi, zone) jako su česta pojava. Najčešće se otkrivaju slučajno, primjerice tijekom ultrazvučnog pregleda vrata ili karotidnih arterija, kao u vašem slučaju. Konkretno, cistične promjene u štitnjači su dobroćudnog karaktera i u većini slučajeva dovoljno ih je samo pratiti. Relativno je manja vjerojatnost za pojavu novih čvorova i/ili cista ili da se postojeće povećavaju, no upravo je zbog toga promjene u tkivu štitnjače potrebno periodično pratiti."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
12. ožujak 2024 20:28