Razina pulsa ovisi o dobi i kondiciji
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Koliko smijem trenirati i do koje razine mi smije ići puls?

Da bi se odredio stupanj dopuštenog vježbanja, potrebno je učiniti test opterećenja (ergometriju), i to do 100 posto pulsa koji je predviđen za vašu dob

Imam umjerenu aortnu stenozu i dijastolički poremećaj 1. stupnja. Tlak mi je oduvijek nešto niži, puls uredan i EKG, kako kaže doktorica, školski primjer. Ukupni kolesterol 5,8, LDL malo viši, a HDL uredan. Nemam nikakvih simptoma i to mi je otkriveno slučajno. Ne pušim, a pijem vrlo umjereno, samo crno vino. Hranim se vrlo zdravo i nemam viška težine. Već se godina bavim rekreacijom: lagano trčanje 2 do 3 km, sklekovi i trbušnjaci, uglavnom tri puta tjedno po 30 do 35 minuta, i taj napor podnosim jako dobro. Sigurno bih mogao još intenzivnije trenirati. Imam 53 godine. Pri sklekovima i trbušnjacima puls mi je do 125, a pri trčanju 130 ili malo više. Trening mi je jako važan. Do koje bi razine smio ići puls? Koliko smijem trenirati?

Mladen Z., Varaždin

Odgovara dr. Dražen Šebetić, kardiolog:

Zagreb, 01109.
Kresimirov trg.
Poliklinika Sebetic.
Na fotografiji: Drazen Sebetic.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Cropix

"Dijagnoza umjereno teške aortne stenoze postavljena je na temelju maksimalnog i srednjeg gradijenta, a bez podatka o površini aortne valvule i indeksiranoj površini aortne valvule, koji su nužni za stvarnu procjenu težine stenoze. Iako je navedeno da imate poremećaj relaksacije mišića lijeve klijetke u dijastoli, iz navedenog nalaza vidljivo je da nema drugih posljedica aortne stenoze na vaše srce, jer su dimenzije srčanih šupljina i debljine stijenki uredne. Da bi se odredio stupanj dopuštenog vježbanja, potrebno je učiniti test opterećenja (ergometriju), i to do 100 posto pulsa koji je predviđen za vašu dob. Tada će se vidjeti događa li se nešto patološki (nedostatak opskrbe krvlju, aritmije, zaduha, ekstremni porast tlaka). Ako se ništa od toga ne dogodi, bez straha se možete baviti sportom do 100 ili 85 posto razine pulsa koja je predviđena za vašu dob, ovisno o kondiciji. Važno je pratiti dijastoličku disfunkciju i ako se ponavlja u nalazima, može se liječiti, primjerice, niskom dozom ACE inhibitora. Napominjem, najvažnija je redovita kontrola i ultrazvuk srca."

Linker
19. travanj 2024 12:29