iStock
Češće nezgode

Koliko god ih voljeli, blagdanske pripreme mogu poći po krivu. Evo kako ćete ih preduhitriti

Zbog nedostatka vremena i većeg broja obaveza može se dogoditi da postanemo neoprezni i podlegnemo raznim povredama

Miris pečene purice širi se iz kuhinje, djeca zaigrano trčkaraju oko božićnog drvca dok odrasli ukrašavaju interijer i okućnicu božićnim ukrasima. Božić je definitivno najčarobniji dan u godini, no, zbog povećanog broja obaveza i žurbe u kojoj se stalno nalazimo, upravo u ovo doba se povećava svakodnevni broj nesreća kako za ljude tako i za kućne ljubimce. Dekoracije, vrijeme provedeno u kuhinji, vatra, posjetitelji, nove igračke i kuća prepuna uzbuđene djece, sve to mogu biti dodatni faktori koji predstavljaju potencijalnu opasnost kod novih ozljeda. Donosimo popis najčešćih blagdanskih nezgoda i rješenje pomoću kojeg ćete na njih zaboraviti u nekoliko minuta.

Igračke i sitne dekoracije

Family decorating the christmas tree
Getty Images

Ozljede izazvane igračkama i sitnim dekoracijama česte su među malom djecom i kućnim ljubimica. Božićni ukrasi poput prepariranih Djeda Mraza, sobova i snjegovića koji mogu izgledati poput igračaka, ne moraju biti u skladu sa sigurnosnim standardima igračaka i mogu biti opasni. Držite ih izvan dohvata djece i budite sigurni da znate što učiniti ako se dijete počne gušiti.

Nepravilne lampice i otvoreni plamen

Čak 350 ljudi godišnje ozlijeđeno je zbog nepravilnih lampica na božićnim drvcima, uključujući padove dok ih postavljaju. Ispitajte svjetla i ožičenje prije nego što ih postavite i ne preopterećujte utičnice jer to može dovesti do pregrijavanja i električnih požara. Isključite sve električne ukrase noću i pobrinite se da i vaši gosti znaju kako to učiniti. Također, očistite dimnjak ako planirate koristiti svečano ognjište. Tijekom božićnog razdoblja dolazi do ogromnog porasta požara u kućama. Držite sve božićne čestitke, papirnate ukrase i božićno drvce podalje od izvora topline, poput svijeća, vatre ili grijača, jer se lako mogu zapaliti i izgorjeti.

Skliska stepeništa i snijeg

A woman slipped on the winter road, fell down and hurt herself. Fall on slippery roads
iStock

Svakako budite oprezni u božićnim šetnjama. Zemlja može biti vrlo klizava od kiše i snijega, a nitko ne želi provesti Božić u bolnici nakon nezgodnog pada. Umor i uzbuđena djeca pretvaraju stepenice u žarište nezgoda za vrijeme Božića. Pazite da na stepenicama nema nereda. Djeca će uzbuđeno žuriti uokolo i napraviti nered igrajući se s njihovim novim igračkama, pa uklonite sve prepreke koje bi mogle izazvati nezgode i padove.

Nezgode u kuhinji

Vruća hrana, kipuća voda i oštri noževi mogu kuhinju učiniti posebno opasnom. Većina unesrećenih u blagdansko vrijeme pretrpjelo je nesreću dok je pripremalo božićnu hranu, pri čemu je većina prosula vruću masnoću od pečenja po sebi, a česte su i porezotine od oštrica. Pokušajte sve osim kuhara, posebno kućne ljubimce i djecu, držati izvan kuhinje. Čak jedna od deset nezgoda djece dogodi se upravo u kuhinji.

stressed trendy woman with a broken dish near Christmas tree
iStock

U slučaju nezgoda poput porezotina i opeklina, Cicatridina sprej s hijaluronskom kiselinom je najpraktičnije i najučinkovitije rješenje. Njegova prednost je što tijekom primjene ne dolazite u direktan doticaj s ranom te tako dodatno smanjujete rizik za infekcije, kao i to što se može primijeniti direktno na otvorenu ranu. Cicatridina proizvodi potiču vlažno zacjeljivanje rane, skraćuju vrijeme potrebno za potpuno zacjeljivanje i smanjuju mogućnost nastanka ožiljka. Uz to, rana tretirana ovim sprejem postaje podatna pa ne dolazi do daljnjih ozljeda ako se nalazi na pregibima. Nije nevažno, naročito kad se radi o djeci, ni to da uz primjenu tog spreja previjanje rane postaje jednostavno i bezbolno.

Cicatridina sprej, koji potiče vlažno zacjeljivanje, je jednako učinkovit kod procesa obnavljanja kože površinskih i dubokih rana te ga možete koristiti kod raznih ogrebotina, razderotina i opeklina, nadraženosti i crvenila, ali i za tretiranje kirurških rana, rana od dekubitusa čireva i slično.

Linker
17. travanj 2024 11:11