FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koliko dugo smijem uzimati preparate na bazi ehinaceje za jači imunitet?

Važno je znati da terapija ehinacejom treba biti intenzivna i kratka, a najbolji se terapijski učinak ostvaruje primjenom jedan do dva tjedna u visokim dnevnim dozama, ali ne duže od osam tjedana


Čitala sam da su preparati na bazi ehinaceje jako dobri za imunitet. Na uputi za korištenje pročitala sam da se ehinaceja ne smije uzimati dulje od dva mjeseca. Više nigdje nisam uspjela naći nešto vezano uz vrijeme korištenja. Je li to točno?

Marica D., Šibenik


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"U svrhu jačanja imunosustava, naročito kod gripe i prehlade, dokazan je pozitivan učinak dviju vrsta biljke ehinaceja (E. purpurea i E. pallida). Važno je odabrati kvalitetan pripravak (iz svježe biljke) i primijeniti adekvatnu dozu - ne preveliku, ali ni premalu. Iako je riječ o biljnom lijeku, treba biti oprezan. Važno je znati da terapija ehinacejom treba biti intenzivna i kratka, a najbolji se terapijski učinak ostvaruje primjenom jedan do dva tjedna u visokim dnevnim dozama, ali ne duže od osam tjedana. Nije ni potrebno, a može biti i štetno stalno nečim ojačavati imunitet. Zbog toga se i ne preporučuju ovakvi preparati osobama s autoimunim bolestima poput multiple skleroze, nekih oblika upale štitnjače - Hashimotov tireoiditis te sličnih bolesti u kojima imunosni sustav agresivno napada vlastito tkivo pa može doći do pogoršanja bolesti."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 23:06