Pripravci s crvenom rižom
 FOTOGRAFIJE: HENDRA SU GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zabluda ili istina

Koliko crvena riža može sniziti kolesterol: U kojim slučajevima djeluje, a u kojima ne?

Pritom treba znati da je glavni sastojak crvene riže tvar koja se u organizmu pretvara u slabi statin (lovastatin) pa se ne treba zavaravati da ako uzimamo takve pripravke ne uzimamo statin, ističe akademik Željko Reiner

Što savjetovati onima koji imaju dugotrajno i značajno povećanu količinu LDL-kolesterola (tzv. lošeg kiolesterola) , a još ne toliko visokog da bi im se propisao lijek? Sve češće se govori da pravilna, uravnotežena prehrana pomaže spriječiti povećanje kolesterola, ali da je manje učinkovita kada ga treba smanjiti. Oboljeli nerijetko posežu za različitim pripravcima (crvena riža) za koja misle da djeluju. Kako zaista djeluju objašnjava nam akademik Željko Reiner, naš najveći stručnjak za poremećaj lipida u krvi, pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb.

Zdrava i uravnotežena prehrana

- Svako liječenje povećanog kolesterola uvijek započinjemo savjetima o zdravom načinu života, poglavito o zdravoj i uravnotežnoj prehrani sa što više voća i povrća, ribe i mesa peradi, a što manje zasićenih životinjskih masnoća (to ni u kojem slučaju nisu samo prerađevine svinjskog mesa, već svo ostalo crveno meso i mliječne masnoće, trans-masnoće koje se dodaju u mnoge vrste polupripremljene i gotove hrane te razne oblike proizvoda od lisnatog tijesta i sl.), obvezatnom prestanku pušenja, redovitoj tjelesnoj aktivnosti i slično - kaže akademik Reiner.

Donekle smanjuju kolesterol

- Postoje na tržištu razni pripravci za koje proizvođači tvrde da smanjuju kolesterol u krvi. Za većinu to nije dokazano no neki to doista uspijevaju, ali u vrlo skromnoj mjeri. Pripravci crvene riže spadaju u takve proizvode koji donekle smanjuju kolesterol i mogu ih uzimati oni koji imaju nešto povišeni kolesterol, ali koji još ne zahtijevaju lijekove za povećani LDL-kolesterol, prvenstveno statine. Pritom treba znati da je glavni sastojak crvene riže tvar koja se u organizmu pretvara u slabi statin (lovastatin) pa se ne treba zavaravati da ako uzimamo takve pripravke ne uzimamo statin. Naravno da oni koji imaju značajno povećani LDL-kolesterol, a posebno oni koji imaju porodičnu hiperkolesterolemiju moraju uz promjenu načina života obvezatno uzimati i lijekove, a nerijetko i kombinacije lijekova, za snižavanje LDL-kolesterola - upozorava Reiner.

Sve o kolesterolu, o tome koliko možete učiniti sami a kada treba na lijekove, doznajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 3. lipnja.

Linker
05. ožujak 2024 19:07