Loše masnoće u krvi su najveći rizik za aterosklerozu, srčani i moždani udar
 Getty Images/iStockphoto
Nove upute

Kolesterol će se drastično snižavati novim lijekovima, a u nekim slučajevima i injekcijama

Novi lijekovi čuvaju srce, mozak, bubrege i druge organe od štetnih učinaka aterosklerotskog plaka

Europsko kardiološko društvo izdalo je nove preporuke za liječenje poremećaja masnoća u krvi - dislipidemije, u kojima se najveća pažnja usmjerava na drastično snižavanje LDL kolesterola, loše masnoće u krvi koja nosi najveći rizik za nakupljanje plaka na žilama (aterosklerozu), njihovo začepljenje te srčani i moždani udar, ali i druge srčanožilne bolesti.

Poput inzulina

Veliki adut u liječenju povišenog kolesterola su nestatinski lijekovi i monoklonska protutijela, biološki lijek PCSK9 inhibitor koji se daju jednom ili dvaput mjesečno u injekciji, poput inzulina. Namijenjeni su onima koji imaju visoke razine kolesterola u krvi te drugim lijekovima nisu uspjeli regulirati kolesterol ili ih ne podnose. Za sve ostale agresivniji pristup liječenju masnoća u krvi podrazumijeva maksimalno podnošljive doze statina koji su, unatoč svim prijeporima, dobri i učinkoviti lijekovi koji se koriste još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Razlikuju se po mehanizmu djelovanja, a iako su se pojavili 2003. godine, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prvi je ovakav lijek (airokumab) u obliku injekcije odobrila 2015., a ubrzo i drugi (evolokumab). Odobreni su i u Europi, također i u Hrvatskoj.

Za koga su injekcije

PCSK9 inhibitori posebno su prikladni za kontrolu razine kolesterola u osoba koje imaju bolest nasljednog kolesterola, ne podnose statine, u slučajevima kada ni maksimalne doze statina nemaju učinka te kod ljudi koji su već doživjeli srčani udar. Ovi su lijekovi skupi (mjesečna doza ili dvije injekcije stoje oko 80.000 kuna), farmaceutski su "blockbusteri", a nazivaju se i ubojicama kolesterola jer je učinak daleko veći nego pri upotrebi statina te se za još bolji učinak s njima i kombiniraju. Rezultati velikog kliničkog istraživanja (objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine) u kojem je sudjelovalo 27.564 bolesnika iz 1272 bolnice u 49 zemalja koji su imali neku kardiovaskularnu bolest i uzimaju statine pokazalo je da kada se u terapiju dodaju i injekcije evolokumaba, LDL kolesterol se snižava 60 posto, a rizik za infarkt je 15 posto manji. Uz to, novi lijek ne utječe na smanjenje pamćenja i ostalih kognitivnih funkcija.

Glavni autor istraživanja dr. Marc Steven Sabatine iz odjela kardiovaskularne medicine Brigham and Women's Hospital u Bostonu rekao je tada da je to konačni dokaz kako se dodavanjem evolokumaba terapiji statinima značajno i sigurno poboljšavaju kardiovaskularni ishodi, što je dobra vijest za visokorizične pacijente s aterosklerozom. Upravo oni imaju visok ili vrlo visok rizik za srčani i moždani udar i preuranjenu smrt.
Prema novim uputama bolesnicima s visokim rizikom za srčani i moždani udar te za druge bolesti srca i krvnih žila razina LDL kolesterola trebala bi biti 1,4 mmol/L, što je niže nego što se ranije preporučivalo.

Čimbenici rizika

- Više ne govorimo o ciljnim vrijednostima ukupnog kolesterola koji želimo postići liječenjem, već mislimo samo na LDL kolesterol, jer je on najaterogeniji čimbenik u stvaranju aterosklerotske bolesti. Za određivanje ciljne vrijednost LDL kolesterola koju želimo postići liječenjem potrebno je najprije odrediti ukupan kardiovaskularni rizik za smrtni događaj od kardiovaskularne bolesti za idućih deset godina. Za to se koriste SCORE tablice, a od čimbenika rizika promatra se odnos dobi, spola, krvnog tlaka, pušenja i ukupnog kolesterola. Što je osoba višeg rizika, to su ciljne vrijednosti LDL kolesterola koje želimo postići liječenjem niže. Europsko kardiološko društvo je 2019. zajedno sa srodnim profesionalnim društvima (tu je i WONCA - Europsko udruženje obiteljske medicine) donijelo nove smjernice za liječenje poremećaja masnoća u tijelu. Vrijednosti LDL kolesterola koje se žele postići liječenjem još su niže nego 2016. - kaže prof. dr. sc. prim. Biserka Bergman Marković, specijalist obiteljske medicine.

Sve o kolesterolu doznajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka 2. srpnja

Linker
23. travanj 2024 18:17