Kokos ima izrazita antivirusna ali i antibakterijska svojstva!
 iStock
Dobar i na tanjuru i na koži

Kokos - čudotvorac među uljima

S pravom je na glasu među svima koji brinu o svom zdravlju jer je riječ o jednoj od najzdravijih namirnica: povećat će vam razinu energije pa ćete lakše podnositi svakodnevne napore, a potaknut će vam i metabolizam i time gubitak tjelesne mase

Za zdravlje i vitalnost organizma preporučuju se 2 - 4 žlice kokosova ulja na dan, bilo da ga nanosite izravno na kožu ili ga koristite u prehrani. Ulje, koje se dobiva od kokosova oraha, u krutom je stanju bijele boje (maslac), a na temperaturi iznad 23 stupnjeva Celzijevih, dakle ljeti, prelazi u tekuće. Iako sadrži zasićene masne kiseline, one su srednjih i kratkih lanaca koji su povoljni za naše zdravlje. Još su brojne hranjive tvari u kokosovu ulju, od željeza do vitamina E i K, pa će povećati vašu snagu i vitalnost. Centar za istraživanje ljekovitosti u Boulderu, u Coloradu, objavio je podužu listu njegovih dobrobiti za naše zdravlje. Zahvaljujući antivirusnom djelovanju štiti nas od gripe, herpesa, ospica, hepatitisa C, HIV-a i drugih virusa, ali ima i antibakterijska svojstva pa pomaže kod upale grla, urinarnog trakta, paradentoze, karijesa.

Pomiješate li kokosovo ulje sa smeđim šećerom, cimetom, palentom ili zobenim pahuljicama, dobit ćete mirisni piling za lice i tijelo.

Poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih tvari te pomaže smanjiti povišenu razinu kolesterola. Štiti od ateroskleroze, može olakšati simptome oboljenja žuči, ublažava bol kod hemoroida. Uz sve, snažan je antioksidans pa će usporiti proces starenja.

Koža kao u Indijki

Tajna žena tropskih krajeva, osobito Indijki, koje su poznate po svojoj gustoj kosi i prekrasnoj koži, je što se od jakog sunca i vjetra zaštićuju kokosovim uljem. Čisto kokosovo ulje spriječit će pojavu jetrenih pjega i drugih nepravilnosti na koži uzrokovanih starenjem ili neumjerenom izlaganju suncu. Ono jača i njeguje vezivno tkivo pa se njegovom redovitom primjenom smanjuje naboranost i opuštenost kože. Dok konvencionalna sredstva za kupanje i tuširanje ispiru zaštitni uljni i kiseli sloj kože pa je koža zato često suha, upotrebom losiona na bazi kokosovog ulja napravit će se zaštitni sloj na koži i zaštititi ju od gljivičnih i bakterijskih infekcija. Slobodno ga nanesite prije spavanja, a imate li problema sa suhim i ispucalim dijelovima kože, omotajte ih plastičnog folijom.

Budući da sadrži zasićene masnoće, pri višim temperaturama ne stvaraju se slobodni radikali kao kod drugih biljnih ulja. Dobro podnosi zagrijavanje i nijedna masnoća nije tako dobra za prženje kao to ulje. Ne volite li njegov miris, u trgovinama zdrave hrane možete pronaći i ono bez mirisa.

Čisti čak i žvakaće

Ovo je ulje vrlo korisno i u kućanstvu. Potpuno je neškodljivo i ne sadrži štetne kemikalije pa se njime mogu očistiti i nahraniti listovi kućnih biljaka. Jednostavno ih prebrišite s malo ulja. Obrišete li police krpom u koju ste utrljali malo kokosovog ulja, prašina će se manje skupljati na namještaju. Ako je riječ o drvenom namještaju, dodajte još malo limunovog soka, dobit ćete odličnu pastu za poliranje. Mrlje na kadi od sapunice ili plijesni namažite tankim slojem kokosovog ulja, pričekajte desetak minuta, potom operite, idealno mješavinom sode bikarbone i octa. Njime ćete lako očistiti ruke od boje, voska, ljepila pa čak ćete ukloniti i žvakaće gume, čak i iz kose. Utrljajte malo ulja preko žvakaće i ostavite pola sata, potom samo očistite prstima.

Primjenom kokosovog ulja spriječit ćete upalne procese na koži, nastanak akni, lišajeva, seboreičnog dermatitisa i hemoroida.

Pomiješate li kokosovo ulje s eteričnim uljima paprene metvice, citronele, limuna i metvice, uspješno ćete otjerati kukce. Stavite 5 do 6 kapi eteričnog ulja na 1 žlicu kokosa. Pola žlice kokosovog ulja dnevno u vodi vašeg psa ili mačke, održat će optimalno zdravlje vašeg kućnog ljubimca.

Foto: iStock
Osim za nas, kokosovo ulje dobro je i za naše kućne ljubimce!

Dobro je znati!

  • Želite li blistavu, zdravu i sjajnu kosu, otprilike žlicu otopljenog ulja kružnim pokretima umasirajte u vlasište pa pramen po pramen prođite dlanovima kroz cijelu kosu. Stavite kapu za tuširanje i ostavite da stoji nekoliko sati, može i preko noći.
  • Zubobolja često dolazi vikendom. Umanjite bol do odlaska u stomatološku ordinaciju tako što ćete pomiješati malo kokosovog ulja s jednom kapi klinčića i utrljati na bolni zub i oko njega.

Uradi sam

Ovo hranjivo i ljekovito ulje pravi je put prema zdravom životu. Možete ga koristiti u prehrani, kao i za njegu kože i kose.

Prirodni dezodorans

Pomiješajte aru prah s kokosovim uljem. Naći ćete ga u trgovinama zdrave hrane ili u većim trgovačkim lancima, obično stoji u blizini brašna i žitarica jer je čest sastojak bezglutenske kuhinje.

  • 3 žlice kokosova ulja
  • 3 žlice sode birkabone
  • 3 žlice karite maslaca
  • 2 žlice aru praha
  • 20 kapi eteričnog ulja prema želji

Priprema

  1. Otopite karite maslac i kokosovo ulje u staklenki koji ste uronili u lonac s vodom i stavili na slabu vatru. Maknite s vatre pa u rastopljenu mješavinu dodajte aru prah i sodu bikarbonu. Promiješajte.
  2. Dodajte eterična ulja prema želji: čajevac, lavanda, bor, ružmarin i citrusi djeluju antiseptično, ali su fototoksični pa se ne smiju koristiti ljeti.
  3. Iskoristite staru posudu od dezodoransa u stiku i mješavinu utisnite u nju.

Detoksikacijski napitak

  • ½ šalice bobičastog voća
  • 1 šalica kokosove vode
  • 3 - 4 žlice kokosovog mlijeka s nekoliko listića bosiljka ili mente
  • 1 - 2 žlice svježeg soka limete ili limuna

Priprema

  1. Sve sastojke dobro promiješajte u blenderu
  2. Pijte što svježije.

Foto: iStock
Očistite svoj organizam od štetnih toksina i ubrzajte metabolizam.

Ulje protiv bora

Kokosovo ulje omekšava kožu i zadržava vlagu. Nanesite ga na očišćenu kožu prije spavanja, a možete isprobati i sljedeću mješavinu:

  • 20 ml omekšalog kokosovog ulja
  • 2 kapi eteričnog ulja smilja
  • 2 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Priprema

  1. Dobro promiješajte navedene sastojke.
  2. Dobro očistite kožu i pripremljeno ulje nanesite prije odlaska na počinak.

Linker
16. travanj 2024 08:12