FOTOGRAFIJE: PIKSEL GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Koji vitamini bi mojoj mami (82) poboljšali apetit i dali više snage?

U preventivne svrhe ili kod iscrpljenog organizma preporučuje se vitaminsko-mineralni kompleks, a ne pojedinačni vitamin

Moja mama ima 82 godine, često je umorna i ima jako slab apetit. Zanima me može li joj vitamin B12 pomoći oko umora i apetita.

Franciska U., Zabok

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Funkcije vitamina i minerala u organizmu međusobno se nadopunjuju pa se u preventivne svrhe ili kod iscrpljenog organizma preporučuje vitaminsko-mineralni kompleks, a ne pojedinačni vitamin. Nadomještanje samo pojedinačnog vitamina ili minerala (u ovom slučaju B12) provodi se kada se njegov manjak dijagnosticira laboratorijskim pretragama. Za vašu majku preporučujem kvalitetan preparat koji sadrži sve najvažnije vitamine i minerale, ne u prevelikim dozama, tj. da sadrže do 100% preporučenog dnevnog unosa (RDA) vitamina A, D, E i K te 200 do 300% RDA vitamina B-kompleksa (uključivo i vitamin B12) i vitamina C. Za opisane tegobe mogu se preporučiti i još neki suplementi. Primjerice, matična mliječ - proizvod koji je koncentrat hranjivih tvari zbog mnoštva različitih aktivnih sastojaka i djeluje kao prirodni biostimulans (najbolje je uzimati liofiliziranu matičnu mliječ - u prahu, u obliku tableta i kapsula ili tekućih pripravaka.) Koenzim Q-10 (aktivator stanične energije) supstanca je slična vitaminima, ljudsko tijelo ga stvara, ali se starenjem ta sposobnost smanjuje. Primjenjuje se u terapiji sindroma kroničnog umora te kod kroničnih bolesti srca i kod povišenog krvnog tlaka."

Linker
15. travanj 2024 08:47