Inzulin

Koji tipovi inzulina postoje?

Svi tipovi inzulina koji se koriste za liječenje dijabetesa imaju isto djelovanje. Razlikuju se samo u tome koliko brzo i koliko dugo djeluju kako bi na odgovarajući način oponašali prirodno podizanje i snižavanje razine inzulina u tijelu tijekom dana. U skladu s tim postoje četiri osnovna tipa terapeutskog inzulina:

• Brzodjelujući (ili ultrakratkodjelujući): ovaj tip inzulina počinje djelovati oko 15 minuta nakon ubrizgavanja, vrhunac djelovanja je 30 do 90 minuta nakon ubrizgavanja, a djelovanje može potrajati dva do četiri sata. Pokriva potrebe inzulina za podmirenje obroka te se stoga često koristi prije obroka.

• Kratkodjelujući (ili regularni): djelovanje nastupa nešto kasnije nego kod ultrakratkodjelujućih, obično 30 minuta od ubrizgavanja, a traje nešto dulje, od pet do osam sati. Ubrizgava se prije obroka. Namijenjen je, kao i brzodjelujući, za prevenciju postprandijalnih hiperglikemija, tj. povišene glukoze u krvi nakon obroka.

• Srednjedugodjelujući (ili intermedijarni): djelovanje nastupa sat do dva nakon aplikacije, vrhunac je oko sedmog sata nakon aplikacije, a ostaje u krvi od 14 do 20 sati. Pokriva osnovnu potrebu za inzulinom i može se koristiti u kombinaciji s kratkodjelujućim.

• Dugodjelujući: djelovanje nastupa šest do 14 sati nakon aplikacije, djeluje dugo i ujednačeno, odnosno bez tzv. “peakova”, a svrha mu je regulacija glikemije natašte i između obroka.

Linker
06. ožujak 2024 00:35