Nažalost, multipla skleroza se trenutno ne može izliječiti.
 Foto: iStock
Prepoznajte ih

Koji su to rani znakovi multiple skleroze?

05. siječanj 2020.
Riječ je o autoimunoj kroničnoj upalnoj bolesti kojoj se ne zna točni uzrok, a simptomi i njihova učestalost se razlikuju od osobe do osobe. Bolest napada središnji živčani sustav koji prenosi informacije između mozga i drugih organa.

Multipla skleroza je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno 'napada' bijelu masu središnjeg živčanog sustava. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke stanica neurona, na kojima pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju.

I dok su neki simptomi MS-a vrlo česti, ne postoji tipičan uzorak simptoma koji se odnosi na sve, a mnogi simptomi slični su nekim drugim bolestima.

Za jednu osobu, prvi simptom MS-a mogu biti utrnulost i trnci, a za drugu je to vrtoglavica, a za treću je kroničan umor. Simptomi multiple se razvijaju tijekom nekoliko dana i mogu trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana.


Najčešći rani simptomi


1. Gubitak vida

Problemi s očima, uključujući gubitak vida, često su prvi znak MS-a. Prije nego što je Amerikanac Jeffrey Gingold primio svoju MS dijagnozu primijetio je kako se njegov vid naglo smanjuje u jednom oku.

Gingold je tada imao samo 36 godina, što je za tako dramatičan gubitak vida bilo iznimno čudno. Zakazao je sastanak s redovitim oftalmologom koji mu je rekao: 'Imaš MS ili tumor na mozgu.' Pokazalo se da ima multiplu sklerozu.


2. Problemi s ravnotežom

Problemi ravnoteže i vrtoglavica su također česti rani znakovi MS-a. Kada je Amerikancu Ricku Sommersu dijagnosticiran MS u dobi od 34 godine, bio je u odličnoj formi.

- Trenirao sam za maraton, a ravnoteža mi je bila očajna. Stalno mi se vrtjelo, a liječnik je mislio kako imam infekciju unutarnjeg uha - rekao je. No, to je bila pogrešna dijagnoza.


3. Utrnulost i trnci

Nakon poteškoća s ravnotežom, Rick je primijetio trnce i utrnulost na desnoj strani tijela, što ga je potaklo da posjeti neurologa. On ga je zatim poslao na magnetsku rezonancu i tada je pronašao lezije u Sommersovom mozgu.

Svatko od nas je doživio privremene trnce i utrnulost ruku ili nogu, ali taj osjećaj nestaje za nekoliko minuta. Kod multiple to traje mnogo duže.


4. Osjetljivost na toplinu

Ako imate vrtoglavicu, te osjećate slabost ili neuobičajenu nelagodu pri toplim temperaturama, kao i nelagodu prilikom namakanja u vrućoj kadi, vježbanju ili sunčanju, to može biti znak MS-a. Toplotna netolerancija također ima tendenciju da ostali simptomi MS-a postanu još izraženiji.


Posjet liječniku

MS simptomi su raznoliki i brojni. Pored gore opisanih, uobičajeni simptomi uključuju umor, bol, probavne i urinarne probleme, seksualnu disfunkciju, poteškoće s gutanjem, problemi s govorom, kognitivni problemi... Neki od tih simptoma su uobičajeni za mnoge poremećaje, ali ako bilo koji od ovih simptoma ometa vaš rad, svakodnevno funkcioniranje ili kvalitetu života, svakako posjetite liječnika. Bez obzira sumnjate li na multiplu sklerozu.

Nažalost, multipla skleroza se trenutno ne može izliječiti, no nadamo se da su pred nama vremena kada će se to promijeniti.

Teme
Linker
17. listopad 2021 12:57