Ako ste nekada čuli da je srce jedini organ koji rak ne pogađa, to je mit.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Koji su simptomi zloćudne hipertenzije i postoji li uopće rak srca

Većina slučajeva raka srca zapravo je posljedica širenja stanica raka iz drugih organa, najčešće iz pluća, jetre i želuca. Također, kada je krvni tlak izrazito visok ponekad se naziva malignom ili zloćudnom hipertenzijom ili hipertenzivnom krizom.

Ako ste nekada čuli da je srce jedini organ koji rak ne pogađa, to je mit. Iako je vrlo rijedak, rak srca postoji. Maligni tumori koji se razvijaju na srcu kao primarni rak najčešće su sarkomi mekog tkiva. Većina slučajeva raka srca zapravo je posljedica širenja stanica raka iz drugih organa, najčešće iz pluća, jetre i želuca.


Spuštanje tlaka

Istraživanja su pokazala da osobe koje svaki dan jedu svježe voće i povrće imaju manji rizik za nastanak raka srca (i drugih vrsta raka). Osim raka prevenirat će i visoki krvni tlak, koji se, kada je izrazito visok (više od 180/110 mmHg), ponekad naziva malignom (zloćudnom) hipertenzijom, rak krvnog tlaka ili, što je češći naziv, hipertenzivna kriza.

Dijagnosticira se kada postoji neposredno oštećenje jednog ili više organa uslijed izrazito povišenog krvnog tlaka. Više od 60 posto oboljelih od raka krvnog tlaka, nažalost, umire. Osobe čije su vrijednosti krvnog tlaka tako visoke ne moraju imati simptome, ali ipak češće navode glavobolje (92%), slabost, slabljenje vida, zaduhu zbog popuštanja srca ili opći osjećaj malaksalosti zbog zatajenja bubrega. Većina osoba s hipertenzivnom krizom imala je prije toga hipertenziju.

U slučaju hipertenzivne krize potrebno je hitno smanjiti krvni tlak kako bi se zaustavilo dodatno oštećenje organa. Nasuprot tome, nema dokaza za potrebom brzog snižavanja krvnog tlaka u hitnim hipertenzivnim stanjima u kojih ne postoje znakovi oštećenja ciljnih organa, jer pretjerano agresivno snižavanje krvnog tlaka nije bezopasno. Tada se tlak preporučuje spuštati postupno.

Linker
19. travanj 2024 09:21