Prečesto isto kao i prerijetko pranje glavića penisa može dovesti do iritacije kože na tom osjetljivom dijelu.
 Foto: Istock
bez panike

Koji su najčešći uzroci crvenila, svrbeža i peckanja penisa

Crvenilo na glaviću penisa je najčešće povezano s upalom, ali uzroci mogu biti brojni i različiti.

Crvenilo na glaviću penisa, perutanje kože, svrbež, a ponekad i bol. Ovakve promjene na intimnim dijelovima zasigurno nisu ugodne, ali nisu ni rijetke.

Bez obzira na veličinu crvenila ili iritiranosti ne znači odmah da je riječ o nečem ozbiljnom. Teži oblici najčešće se pojavljuju uz temperaturu, krvarenje, jake bolove, teško funkcioniranje i tada je vrijeme da odete kod liječnika.

Ovo su mogući razlozi crvenila i peckanja.

Upala glavića

Balanitis je upala glavića, a postitis upala unutarnjeg dijela prepucija muškog spolovila, odnosno kože koja štiti glavić. Često su zahvaćene obje strukture te govorimo o balanopostitisu. Balanitis je jedna od najučestalijih tegoba zbog kojih muškarci odlaze dermatovenerologu.

Uzroci su brojni i različiti: loša higijena, infekcija, kontaktna alergija, dermatoze, primjene agresivnih sapuna ili gelova za žensku intimnu higijenu...

Simptomi su:

  • svrbež i iritacija
  • crvenilo
  • oteklina i nakupljanje sekreta

Od komplikacija najčešća je fimoza - suženje prepucija, suženje lumena mokraćne cijevi i priraslice te napuknuća kože i sluznice. U slučaju kronične upale, koja ne prolazi ni uz pojačanu higijenu ni uz antibiotike za postavljanje dijagnoze ponekad je potrebna biopsija.

Gljivice

Glavni simptomi gljivica na penisu su osim crvenila na penisu, bijele točkice i svrbež.

Postoji mogućnost da se koža počne ljuštiti, a tijekom seksa se može javiti bol i peckanje, kao i kod mokrenja. Može se pojaviti i iscjedak iz mokraćne cijevi. U slučaju gljivične infekcije, glavić će vjerojatno biti obložen bijelim filmom, a moguće je i pucanje kožice.

Ako je riječ o infekciji Candide, prepisuje se antifungalna krema ili mast.

Gljivice se mogu i ne moraju prenijeti seksom, a do njih može doći i zbog dugotrajnog uzimanja antibiotika, oslabljenog imuniteta, dijabetesa…

Foto: Istock
Ako simptomi ne prolaze ne ustručavajte se i odite kod liječnika.

Pretjerana nadraženost penisa

Najčešći uzrok svih problema crvenila na penisu može biti pretjerana masturbacija i previše grubljeg seksa. Crvenilo, osjetljivost i nadraženost se tada najčešće pojavljuju. Ovaj problem uglavnom prolazi sam o sebe.

ČITAJTE I: Sve što trebate znati o 5 neugodnih muških bolesti

Linker
05. ožujak 2024 19:58