SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koji su čajevi najbolji za obnovu jetre?

Za jetru su najbolji čajevi na bazi maslačka, i to korijena i lista, te plod sikavice za obnovu i regeneraciju jetrenih stanica - hepatocita

Koje bih čajeve mogla uzimati kako bih obnovila jetru, posebno od puno lijekova koje koristim (za tlak, aritmiju)? Imam 57 godina i u menopauzi sam. Moj otac je imao masnu jetru pa sam još više u strahu.

Anita H., Delnice

Odgovara dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeut:

"Za jetru su najbolji čajevi na bazi maslačka, i to korijena i lista, te plod sikavice za obnovu i regeneraciju jetrenih stanica - hepatocita. U čaj treba dodati i piriku i koprivu jer nam pomažu u borbi protiv masnoća općenito, a to znači i kod masne jetre. A kako su u tom trokutu i žuč i želudac, dobro je u čaj dodati i listove metvice i sjemenke komorača zbog moguće nadutosti i bolje probave. Sve biljke možete pomiješati u podjednakoj količini. Obično se čajevi kuhaju tako da se žličica čaja prelije šalicom kipuće vode, prokuha nekoliko minuta i procijedi. Dnevno treba popiti litru čaja i terapiju treba provoditi barem šest do 12 mjeseci, i terapijski i preventivno."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 11:23