FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koji lijek je najbolji za skidanje temperature kod male djece?

Prikladniji su supozitoriji (čepići) jer je aplikacija lakša (manja djeca često ispljunu ili povrate sirup) i apsorpcija lijeka brža, a time i učinak snižavanja temperature

Moje dijete ima 23 mjeseca i zanima me što mu dati u slučaju temperature - čepiće paracetamola ili sirup s ibuprofenom.

Lana B., Bjelovar

Odgovara dr. sc. Željka Vlašić Lončarić, pedijatar, subspec. pulmologije:

image
FOTOGRAFIJE: NERA SIMIC/CROPIX CROPIX

"Svaku povišenu temperaturu koja je prelazi 38,5 °C potrebno je snižavati antipiretikom, svakako uz fizikalne mjere antipireze. Kod manje djece prikladniji su supozitoriji (čepići) jer je aplikacija lakša (manja djeca često ispljunu ili povrate sirup) i apsorpcija lijeka brža, a time i učinak snižavanja temperature. Kod veće djece ipak je prikladnije davati sirup. Prvi izbor u antipirezi je paracetamol, koji dajemo kada je temperatura iznad 38,5 °C i možemo ga davati 4-6 puta dnevno. Drugi izbor je ibuprofen, koji se može davati do četiri puta dnevno. Ako je inicijalno temperatura povišena iznad 39 °C te je prati zimica ili treskavica, bolje je odmah dati ibuprofen. Važno je napomenuti da se ova dva lijeka mogu i kombinirati - davati naizmjence svaka dva sata tijekom dana, kako bismo imali bolji učinak antipireze. U slučaju da i ta opcija nema adekvatan učinak u snižavanju temperature, potrebno je posjetiti liječnika."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 16:31