Pregnant mother and son are talking and spending time together at home. Little child boy looking at her mother pregnant tummy. Pregnancy, family, parenthood, preparation and expectation concepts.

 SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koji je idealan razmak između dvije trudnoće?

Preporučuje se barem godinu i pol razmaka do sljedeće trudnoće. Ako je bio porođaj carskim rezom, preporučuje se razmak od barem dvije godine

Koliko treba proći vremena između dvije trudnoće?

Nina T., Vinkovci

Odgovara dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog:

image
GORAN MEHKEK/CROPIX CROPIX

"Nakon uredne trudnoće i vaginalnog porođaja preporučuje se barem godinu i pol razmaka do sljedeće trudnoće. Ako je bio porođaj carskim rezom, preporučuje se razmak od barem dvije godine. Trudnoća je "drugo stanje" kojem se prilagođava metabolizam, krvožilni i imunosni sustav majke, iscrpljuju se rezerve željeza, folata i kalcija te zahtijeva i određeni psihički napor. Sve se te funkcije moraju normalizirati nakon porođaja kako bi žena sljedeću trudnoću započela u dobroj kondiciji. Ako žena počinje rađati u kasnijoj reproduktivnoj dobi, najčešće se ne možemo držati tih preporuka."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 11:37