Izbjegavate li najčešće okidače napadaja migrene?
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Koji biljni pripravci mogu pomoći kod migrene?

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Migrena je posebna, vrlo česta vrsta glavobolje, nešto učestalija kod žena. Kod migrene dolazi do naglih promjena u protoku krvi u glavi što za posljedicu ima jaku glavobolju. Uzrok nastanka nije razjašnjen, ali se zna da je pospješuju stres i relaksacija nakon napora.

Migrenu može izazvati i određena vrsta hrane, mirisa, kemikalija, a smatra se da su čest uzrok i hormonske smetnje kod žena. Kod nekih osoba napadu glavobolje prethodi iskrenje pred očima, vrtoglavica i poremećaj govora.

Bol je jaka, pulsirajuća, smještena oko oka i u sljepoočnicama i to na jednoj strani glave. Bol traje najduže 24 sata. Bolesnik je osjetljiv na zvuk i svjetlost pa je najbolje ležati u mirnoj i zamračenoj prostoriji.

Da bi se migrena spriječila, potrebno je izbjegavati stres, alkohol i cigarete, kao i neke namirnice, primjerice čokoladu i neke sireve. U liječenju je uspjeh pokazala i psihoterapija.

Stolisnik - ako se redovito pije jedna šalica vrlo toplog čaja od stolisnika, migrena potpuno iščezava.

Jaglac - posebno je djelotvoran kod jakih napadaja migrene. Djeluje vrlo brzo i zato ga trebaju imati u kući sve osobe koje pate od migrene. Dnevno popiti 2-3 šalice vrlo toplog čaja i na gutljaje.

Angelika - u šalicu hladne vode staviti jednu čajnu žličicu korijena ove biljke. Ugrijati i tijekom dana popiti samo jednu šalicu.

Bosiljak - ako je uzrok migrene želučani ili duševni problem, tada je dobro dnevno popiti 3-4 šalice ovog čaja.

Matičnjak - dvije čajne žličice matičnjaka staviti u šalicu vrele vode i ostaviti 5 minuta. Procijediti i ostaviti da
se ohladi. Tijekom dana popiti 2-3 šalice hladnog čaja.

Čajna mješavina - lavanda, mažuran i matičnjak. Jušnu žlicu čaja staviti na pola litre vrele vode i ostaviti 5 minuta. Piti 3 puta dnevno po jednu šalicu.

Luk (oblozi) - sitno nasjeckati 3 glavice luka i staviti kao oblog na sljepoočnice.

Metvica (ulje) - napuniti bocu sitno sjeckanom metvicom i preliti maslinovim uljem. Ostaviti 4-6 tjedana, procijediti, uliti u bocu i ostaviti na tamnom mjestu. Ovim uljem trljati bolno mjesto sljepoočnica i čela.

Mažuran (sok) - nekoliko puta dnevno ušmrkati kroz nos svježi sok mažurana.

Linker
14. travanj 2024 11:16