Obično nakon 40. godine nastupa prezbiopija, koju još nazivamo i staračka dalekovidnost
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Koje leće su najbolje za dugo gledanje u monitor?

Promjena materijala polutvrde leće, promjena otopine za održavanje leća ili korištenje umjetnih suza mogu olakšati simptome 

Nosim polutvrdu leću (na desnom oku) i mučim se s gledanjem u monitor. Dnevno provedem najmanje 7-8 sati gledajući u monitor. Primijetila sam da mi je slika blještava i na momente izgubi oštrinu. Postoji li neka posebna vrsta leće koja može smanjiti refleksiju? Imam 42 godine.

Vlasta I., Zagreb

Odgovara dr. Zdeslav Vukas, oftalmolog:

Cropix

"Obično oko 40.- 45. godine nastupa prezbiopija, koju još nazivamo i staračka dalekovidnost. Ljudima koji nose kontaktne leće to obično predstavlja dodatni problem jer su navikli da njihove leće korigiraju vid i na blizinu i na daljinu, a sada se moraju priviknuti na to da će preko leća morati nositi dodatne naočale za rad na blizu. Još jedan uzrok problema koji navodite može biti suhoća očiju (čemu su žene srednjih godina obično sklonije nego muškarci) koja više dolazi do izražaja uz kontaktne leće. Ako je to problem, promjena materijala polutvrde leće, promjena otopine za održavanje leća ili korištenje umjetnih suza mogu olakšati simptome."

Linker
13. travanj 2024 18:26