Cink se, za razliku od nekih drugih minerala, unosi u malim količinama.
 FOTOGRAFIJE: DRAGANA991 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Koja je dnevna doza cinka za jačanje imuniteta?

Za odrasle žene to je min. 13 mg do max. 40 mg na dan. Veće se doze nikako ne preporučuju, pa pripazite ako uzimate neki multivitaminsko-mineralni dodatak koji već sadrži određenu dozu cinka da ne prekoračite dozu

Sve moje prijateljice uzimaju cink kao prevenciju kroničnih bolesti i za jačanje imuniteta. Zanima me kolika bi bila optimalna dnevna doza cinka za jačanje imuniteta.
Maja T., Varaždin

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:


"Cink je veoma važan mineral, sudjeluje u svim enzimskim sustavima organizma, a poznato je i njegovo djelovanje na imunitet. Nedostatna količina cinka može povećati podložnost infektivnim bolestima, pa je njegova nadoknada preporučljiva za preventivu i ublažavanje simptoma respiratornih infekcija. Cink se, za razliku od nekih drugih minerala, unosi u malim količinama, a preporučene dnevne doze ovise o dobi i spolu. Za odrasle žene to je min. 13 mg do max. 40 mg na dan. Veće se doze nikako ne preporučuju, pa pripazite ako uzimate neki multivitaminsko-mineralni dodatak koji već sadrži određenu dozu cinka da ne prekoračite dozu. U ovo vrijeme respiratornih infekcija i epidemije covida može se preporučiti preparat koji sadrži kombinaciju cinka te C i D vitamina u preporučenim dozama ili ih možete uzimati pojedinačno: cink, C-vitamin u bilo kojem obliku (500 mg do max. 2 g) i D-vitamin, za odrasle u dnevnoj dozi od 2000 IJ (internacionalnih jedinica) do max. 4000 IJ, najpraktičnije u kapima."

Linker
05. ožujak 2024 19:57