SHUTTERSTOCK
studija

Kemoterapija prije operacije smanjuje povrat raka debelog crijeva

Stručnjaci su pozdravili "izvrsnu" novu studiju koja pokazuje da kemoterapija primijenjena prije operacije u ranoj fazi raka debelog crijeva za 28 posto smanjuje opasnost povrata te bolesti

Stručnjaci su pozdravili "izvrsnu" novu studiju koja pokazuje da kemoterapija primijenjena prije operacije u ranoj fazi raka debelog crijeva za 28 posto smanjuje opasnost povrata te bolesti

Studija koju je financirao Cancer Research UK sugerira da bi oboljeli od raka debelog crijeva imali bolje izglave ovisno o tome kako primaju kemoterapiju. Sada se tzv. "zaštitnička" kemoterapija daje poslije operacije (unutar tri mjeseca od operacije) i smanjuje mogućnost povrata bolesti, stoji na portalu Plivazdravlje.

Prema novom režimu, pacijenti bi trebali primati kemoterapiju šest tjedana prije operativnog zahvata, a nakon njega još 18 tjedana čime imaju veće izglede da pobijede bolest, navode autori studije.

Ispitivanje FOxTROT vodila su sveučilišta u Birminghamu i Leedsu i obuhvatila su 1.053 pacijenata u 85 bolnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj i Švedskoj.


Za 28 posto

Rezultati su pokazali da je kemoterapija primijenjena prije operacije te nakon nje smanjila za 28 posto opasnost od povrata bolesti u roku od dvije godine u odnosu na skupinu koja je primala kemoterapiju samo nakon operacije.

Tijekom trajanja studije prva skupina primala je kemoterapiju šest tjedna prije operacije, a zatim 18 tjedana nakon nje. Druga skupina primala je uobičajen postupak kemoterapije, tijekom 24 tjedana nakon operacije. Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su primali kemoterapiju i prije operacije imali manje izglede za povrat karcinoma. Znanstvenici vjeruju da bi takav pristup mogao biti prihvaćen u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu na dobrobit stotina tisuća pacijenata koji obole svake godine od takvog oblika raka. Dr. Laura Magill, profesorica koja je sudjelovala u kliničkom ispitivanju u Birminghamu rekla je da se "Jedan od tri pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva može suočiti s recidivom nakon operacije". Ta "brojka je previsoka i moramo prihvatiti nove strategije kako bismo zaustavili povrat raka debelog crijeva".

U ispitivanju je 699 pacijenata primalo kemoterapiju prije operacije.

Professor Matthew Seymour sa sveučilišta u Leedsu ističe da je "vrijeme sve kad je riječ o liječenju raka debelog crijeva".

“Kemoterapija prije operacije može spriječiti ponavljanje karcinoma bez primjene skupih novih lijekova ili tehnologija".

“Posebno ohrabruje to što su pacijenti koji su primali kemoterapiju prije operacije imali manje operativnih komplikacija", rekao je Seymour koji smatra da bi "takav tretman ako se proširi u svijetu, uključivo u državama niskih i srednjih prihoda mogao spasiti tisuće života".

Znanstvenici provode dva nova klinička ispitivanja FOxTROT-2 i FOxTROT-3 radi istraživanja djeluje li takva strategija i kod starijih pacijenata.

Oko dva milijuna oboljelih od raka debelog crijeva dijagnosticira se svake godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čime je taj oblik karcinoma treći najrašireniji u svijetu.

Genevieve Edwards, izvršna direktorica organizacije Kolorektalni karcinom smatra te vijesti "fantastičnima" jer donose novi potencijal. "Jedna osoba umire od raka debelog crijeva svakih pola sata u UK-u", rekla je.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Linker
23. travanj 2024 10:16