FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
istraživanje

Kemikalije iz proizvoda za kosu utječu na hormone u trudnoći

Poremećaji u razini tih hormona mogu dovesti do usporenog razvoja ploda, prijevremenog porođaja te niske porođajne težine djeteta

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Research ispitivalo je povezanost između proizvoda za njegu i razina spolnih steroidnih hormona, uključujući estrogene i progesteron te hormone štitnjače kod trudnica. Znanstvenici su otkrili da je korištenje proizvoda za njegu i oblikovanje kose, naročito boja za kosu, izbjeljivača, proizvoda za ravnanje i pjena za oblikovanje kose, povezano s nižom razinom spolnih steroidnih hormona koji imaju ključnu ulogu u održavanju trudnoće i razvoju ploda.


I nakon poroda

Poremećaji u razini tih hormona mogu dovesti do usporenog razvoja ploda, prijevremenog porođaja te niske porođajne težine djeteta.

- Promjene u hormonalnom statusu, naročito tijekom trudnoće, mogu imati pogubne posljedice na zdravlje i nakon poroda, poput poremećaja u kasnijem razvoju djeteta ili razvoja hormonski ovisnih tumora kao što su rak dojke, maternice ili jajnika - upozorili su autori studije sa Sveučilišta Rutgers.

Linker
25. travanj 2024 03:00