Od raka prostate godišnje u Hrvatskoj oboli oko 1700 osoba.
 Foto: iStock
Nema zračenja

KBC Zagreb: Novi lijek za osobe s rakom prostate produžuje život

Ra-223 diklorid može se primijeniti kod bolesnika kod kojih je rak prostate metastazirao na kosti, a hormonska terapija više nema učinka pa zadovoljavaju kriterije za novu terapiju.

U Hrvatskoj je krajem rujna prvi bolesnik primio lijek Radij 223 (Ra-223 diklorid, koji se primjenjuje kod bolesnika s rakom prostate s metastazama na kostima, za koji su kliničke studije pokazale da produžuje život, spriječava komplikacije i povećava kvalitetu života bolesnika, rečeno je na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb

Novu terapiju s lijekom Ra-223 diklorid na prvom pacijentu primijenili su 21. rujna stručnjaci Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja.

Ra-223 diklorid može se primijeniti kod bolesnika kod kojih je rak prostate metastazirao na kosti, a hormonska terapija više nema učinka pa zadovoljavaju kriterije za novu terapiju. Stručnjaci procjenjuju kako se radi o nekoliko desetaka bolesnika godišnje, kojima novi lijek može usporiti i olakšati bolest.

Oboli oko 1700 osoba

Od raka prostate godišnje u Hrvatskoj oboli oko 1700 osoba, no kod većine se bolest otkrije u početnim stadijima, tako da se ne razviju metastaze na kostima ili nekom od drugih organa.

Ra-223 diklorid uvršten je na Listu skupih lijekova HZZO-a početkom godine, a Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je 2013. Primjenjuje se intravenozno jednom mjesečno, u šest ciklusa, i djeluje ciljano na metastaze (presadnice), pri čemu bolesnik ne treba biti hospitaliziran.

- Prvi put se radi o primjeni alfa emitera u terapiji tumora, gdje se radio izotop nakuplja unutar tumora i ozrači ga velikom snagom unutar vrlo malog prostora. Nakon toga dolazi do razbijanja DNA tumora i na taj način tumor biva uništen - rekao je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Dražen Huić.

Nema zračenja, bolesnik dobije injekciju

Velika je prednost što nema vanjskog zračenja, bolesnik dobije intravenoznu injekciju i nakon sat-dva odlazi kući, kaže Huić. Jedan ciklus terapije stoji 30.000 kuna, pa ukupna cijena po pacijentu iznosi 180.000 kuna.

Voditelj odjela za simulaciju i planiranje teleradioterapije Mladen Solarić rekao je kako su kliničke studije pokazale da primjena tog lijeka u usko definiranoj populaciji smanjuje rizik od smrti od raka prostate i ukupnu smrtnost, te odgađa pogoršanje kvalitete života.

- Europsko društvo za medicinsku onkologiju napravilo je ljestvicu kojom se ocjenjuje klinička korist lijekova, a ovaj je lijek dobio najveću ocjenu zbog vrlo povoljnog odnosa učinka i nuspojava, koje su relativno rijetke i s njima se može lako nositi - kaže Solarić.

Voditeljica Odjela za terapiju radionuklidima Sanja Kusačić Kuna kazala je kako je osnovni uvjet za terapiju zadovoljavajuća krvna slika bolesnika.

- Kod prvog bolesnika lijek je primijenjen ambulantno i pacijent je proveo 2-3 sata na odjelu. Bolesnik nakon dva tjedna od prve terapije ima uredne krvne nalaze i negira bilo kakve tegobe, koje se mogu pojaviti u vidu mučnine, proljeva ili pada u krvnoj slici, te se planira sljedeća terapija - rekla je.

Osim KBC-a Zagreb, terapija Ra-223 dikloridom provodit će se i u KBC-u Split.

Linker
04. travanj 2024 09:22