Sa svakom šalicom kave dnevno, povećava se njezin dobar učinak na moguća oštećenja jetre
 Foto: iStock
Značajno otkriće

Kava neutralizira opasnost od ciroze jetre

19. veljača 2016.
Četiri šalice kave na dan za 65 posto neutraliziraju opasnost od oštećenja jetre povezane s prekomjernom konzumacijom alkohola

Dvije šalice kave dnevno mogu smanjiti oštećenja jetre uzrokovana pretjeranom konzumacijom hrane i alkohola, a svakom šalicom više postotak se povećava, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Southampton. Za potrebe studije praćeno je više od 430.000 ljudi i pokazalo se da je svakodnevno ispijanje dvije šalice kave povezano s 44 posto nižom šansom od razvoja ciroze jetre dok četiri šalice za 65 posto smanjuju rizik od ove bolesti od koje svake godine u svijetu umre više od milijun ljudi.

Lijek ne postoji

- Ciroza je potencijalno smrtonosna i ne postoji lijek za nju. Prema tome, značajno je otkriće da rizik od razvoja ciroze može smanjiti potrošnja kave, jeftino i sveprisutno ukusno piće - rekao je voditelj studije dr. Oliver Kennedy sa Sveučilišta Southampton.
Znanstvenici procjenjuju da samo jedna šalica dnevno smanjuje rizik od ciroze za 22 posto.

Nepoznati spojevi

- Kava je kompleksna smjesa koja sadrži stotine kemijskih spojeva, međutim, još je nepoznato koji su od njih odgovorni za zaštitu jetre. Također je važno imati na umu da kava nije dovoljno snažna da se u potpunosti suprotstavi neurednom i nekvalitetnom stilu života - kaže dr. Kaneddy.

Teme
Linker
21. svibanj 2022 21:39