U kasnijim godinama moguće je da žena već ima dijabetes ili visoki tlak te je zato i rizik veći
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Kasno majčinstvo nije bez rizika

Provodeći studiju, američki su znanstvenici došli do zaključka kako kasnorodilje imaju veće šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu

Žene koje rode nakon što uđu u četvrto desetljeće imaju veću vjerojatnost da će kasnije u životu doživjeti srčani ili moždani udar, pokazala je najnovija studija provedena na Sveučilištu u Minnesoti. Čak dvije trećine majki su pred rizikom da umru od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koje su ranije postale majke.

Rizik od komplikacija

Stručnjaci su pratili 72.000 žena i pokazalo se da dugoročne posljedice kasnog majčinstva na zdravlje može trajati godinama. Pored toga, rizik od komplikacija tijekom trudnoće povećava se s kasnijim majčinstvom, a djeca koju su rodile žene starije od 40 godina imaju veći rizik porođajnih defekata.

Broj starijih majki je u značajnom porastu u posljednjih nekoliko desetljeća, a kao razlog se navodi da je sve više žena koncentrirano na posao i izgradnju karijere pa odgađaju zasnivanje obitelji.

Dva puta veće šanse

Prema rezultatima koji su nedavno predstavljeni na Simpoziju o srčanom udaru u Los Angelesu one majke koje su rodile nakon 40. godine imaju dvaput veću vjerojatnost da će imati moždani udar, a rizik od ishemijskog moždanog udara koji je uzrokovan krvnim ugruškom povećana je za 60 posto.
Znanstvenici kažu da je uzrok povećanog rizika i u tome što starije žene imaju veću vjerojatnost da imaju visoki krvni tlak, dijabetes ili visoki kolesterol u vrijeme kada su zatrudnjele, a time se povećava rizik i od drugih zdravstvenih problema.

Linker
24. travanj 2024 09:18