SHUTTERSTOCK
tiha bolest

Kampanja povodom Svjetskog dana hepatitisa: Važno je započeti liječenje

Prema procjenama, u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B

Hrvatska Udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) uključila se u kampanju povodom Svjetskog dana hepatitisa koji se obilježava 28. srpnja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

Nacionalna kampanja "Hepatitis ne može čekati!“ s porukom “Doktore, možete li me izliječiti?” želi podsjetiti na važnost započinjanja liječenja osoba kojima je dijagnosticiran virusni hepatitis B ili C, a koje zbog raznih razloga nisu započele liječenje.

Prema procjenama, u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40.000 osoba su nosioci protutijela na hepatitis C. Procjenjuje se da se oko 12.000 osoba treba liječiti od hepatitisa C.


Trajna edukacija

Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim „tihim bolestima“ odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma.

Ovogodišnjom kampanjom želi se naglasiti potreba testiranja na virusne hepatitise, potreba trajne edukacije o čimbenicima rizika za prijenos bolesti, simptomima, testiranju i ranoj dijagnostici te liječenju virusnih hepatitisa.

Kampanja traje do kraja kolovoza putem društvenih mreža, plakata u zdravstvenim ustanovama, a cilj je povezati zdravstveni sustav i ljude koji su bili izloženi rizicima od zaraze virusnim hepatitisima ili žive s hepatitisom, a da toga nisu svjesni.

Linker
16. travanj 2024 03:42