Ako ste ikada ušli u teretanu ili fitness centar, tada vam je poznato o čemu govorimo...
 Foto: iStock
Ne čujem dobro!

Kakvu nam to štetu čine tečajevi fitnessa, kuhinjski aparati i lijekovi?

Za slab sluh nemojte kriviti godine, uzroci su svuda oko vas i mogli biste se iznenaditi kad saznate što sve može dovesti do toga da slabije čujete

Ovo je deset stvari koje nam mogu pokvariti sluh, a da toga nismo ni svjesni...

1. Stanja koja utječu na cirkulaciju

Dijabetes tip 1 i 2, visok krvni tlak i visok kolesterol utječu na svaku stanicu u tijelu, uključujući i one u ušima. Vibracije stanica sitnih dlačica u zvukovodu mozgu šalju poruku o onome što čujete, ali da bi dobro funkcionirale, te stanice moraju biti dobro opskrbljene krvlju. Postoji li problem u dotoku krvi, stanice tih dlačica neće rasti. To je ujedno razlog zbog kojeg dijabetičari imaju dvostruko veći rizik za gubitak sluha.

2. Sušilo za kosu

Sušilo za kosu pored vašeg uha znači buku od 85 ili više decibela, kakva se smtara rizičnom za slabljenje sluha. Vjerojatno bi trebalo sušiti kosu osam sati neprekidno prije nego što bi došlo do oštećenja, ali s vremenom šteta može nastati i svakodnevnim korištenjem sušila u trajanju od 15 minuta.

3. Glasna glazba

Zvonjava u ušima nakon glasnog koncerta sigurno je znak da je glazba bila preglasna. No, koncerti nisu jedina opasnost. I zvukovi koji dolaze kroz
vaše slušalice mogu oštetiti sluh. Slušalice koje se umeću u uho su opasnije od onih koje prekrivaju cijelu površinu uha zato što ulaze dublje u slušni kanal. A pojačate li zvuk kako biste nadglasali zvukove iz okoline, to postaje još opasnije za sluh.

4. Lijekovi

Gubitak sluha može biti i nuspojava lijekova. Neki diuretici, kemoterapija i antibiotici (osobito oni iz skupine mycina) mogu oštetiti sluh.

5. Bezreceptni analgetici

Čak i lijekovi protiv bolova koje možete kupiti bez recepta, poput aspirina i ibuprofena, mogu oštetiti sluh ako se uzimaju u velikim količinama. Gubitak sluha ili tinitus uzrokovani tim lijekovima ponekad mogu biti trajni. No, budete li se držali doza koje su navedene u uputama lijekova, ne biste smjeli imati problema sa sluhom.

Foto: iStock
Blender, mikser, mlinac za kavu... sve su to pomagala u kuhinji koja su vrlo glasna i kao takva opasna za naše uši.

6. Visoka temperatura

I visoka temperatura može oštetiti živce u unutrašnjem uhu. Ne dođe li dovoljna količina kisika do tih živaca, oni ne mogu pravilno funkcionirati.

7. Javni prijevoz

Javni prijevoz može biti prilično bučan, posebno ako na posao idete vlakom i sjedite u njemu svaki dan pola sata ujutro i poslijepodne. Bilo bi dobro da tijekom vožnje prekrijete uši visokom kragnom, kapom ili slušalicama.

8. Tečajevi fitnessa

Glazba koja služi za davanje ritma i kao motivirajući faktor na aerobiku, spiningu i drugim oblicima fitnessa može biti preglasna. Ako vam nakon treninga zvoni u ušima, onda to sigurno jest slučaj. To ne znači da morate prestati vježbati, nego samo da posegnete za nekom zaštitom za uši.

9. Pomagala za kuhanje

Blenderi, mlinci za kavu i druga kuhinjska pomagala s vremenom mogu oštetiti vaš sluh. Što ih češće koristite, to veću traumu doživljavaju vaše uši.

10. Električni strojevi

Kosilice, električne pile i slični strojevi ne uzrokuju samo glavobolju nego i predstavljaju rizik za sluh. Koristite li ih na dnevnoj bazi, trebali biste zaštitu.

Linker
25. travanj 2024 20:55