FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kakvu dijetu uvesti kod crijevne viroze?

Raskuhana riža s malo kuhinjske soli ubrzava oporavak probavnog sustava. U slučaju povišene tjelesne temperature uvijek dobro čine hladni oblozi na ekstremitete

Kako se ponašati kad odrasla osoba dobije crijevnu virozu od unučadi? Kakvu dijetu treba provesti u slučaju proljeva i povraćanja?
Marin K., Župa Dubrovačka

Odgovara prim. dr. Slavko Lovasić, spec. obiteljske medicine:

"Crijevne viroze uvijek nastaju prodorom zaraženog sadržaja kroz usta u probavni sustav, bilo da se radi o virusima, bakterijama, gljivicama ili parazitima. Ovisno o težini bolesti određuje se liječenje, a to je u prvom redu di jeta uz nadoknadu tekućine. U ljekarnama se mogu kupiti već gotovi pripravci izotoničnih otopina koje se postupno unose u organizam. Raskuhana riža s malo kuhinjske soli ubrzava oporavak probavnog sustava. U slučaju povišene tjelesne temperature uvijek dobro čine hladni oblozi na ekstremitete (ruke, noge) i uz savjet liječnika jedan od antipiretika. Povišena tjelesna temperatura koja prelazi 38,5°C zahtijeva konzultaciju s liječnikom jer se vjerojatno ne radi o virusnoj zarazi, već može biti neka od bakteri ja. Tada se propisuju antimikrobni lijekovi. Maksimalno pranje ruku, namirnica i svega što ulazi u usta najbolja je mjera prevencije ovih bolesti."

Linker
24. travanj 2024 03:00